Vizsgáló eszközeink

Hullámfront elemző (aberrometer)

Klinikákon az USA méltán világhírű szemészeti műszergyártójának, az Abbott cégnek a világ élvonalában lévő iDesign Advanced Wavescan Studio típusú hullámfront elemzőjével vizsgáljuk pácienseink szemét.

Ez egy multifunkcionális diagnosztikai berendezés, mely elsősorban a szem fénytörési hibáit kutatja, pontosan megméri, digitálisan rögzíti, elemzi és az Abbott lézerberendezéshez továbbítja az adatokat.

Ez a készülék képes a CustomVue technológiára is, a teljes mértékben egyénre szabott lézerkezelést ez az iDesign hullámfront berendezés vezérli, mely képes Wavefront „Guided” (WFG) kezelést végezni. Más hullámfront berendezések jellemzően csak Wavefront „Optimized (WFO) kezelésre alkalmasak.

Hullámfront elemző (aberrometer)

Az iDesign hullámfront készülék a szem 1260 pontjáról készít digitális képet. Olyan ez, mint egy egyedi „ujjlenyomat”, melyet a CustomVue lézerkezelés során a számítógép ráilleszt a szemre és ennek megfelelően irányítja a lézeres látáskorrekciót. 
Ezen túlmenően ezzel a készülékkel további vizsgálatokat is tudunk végezni:

- auto refraktometer

- keratometer

- pupilometer

- topográf

Ezeket a fontos vizsgálati részeket, két különböző berendezéssel is elvégezzük (a fentebb említett topográf berendezésünkkel és a hullámfront elemzőnkkel), így garantált az alaposság és kizárjuk a hibalehetőséget. 
Az emberi szemnek jellemzően többféle fénytörési hibája van: elsődleges, másodlagos és még ennél magasabb rendű apró eltérések is lehetnek.

Elsődleges fénytörési hibák:

a szem fénytörési hibái (rövidlátás, távollátás, asztigmia), melyek dioptriás szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálhatók.

Másodlagos fénytörési hibák:

olyan, hullámfront elemzéssel (más néven aberrométerrel) meghatározható finom eltérések, melyek a látásélességet ronthatják, de szemüveggel vagy kontaktlencsével nem korrigálhatók. A hullámfront elemzésre épülő egyéni kezelési terv szerint történő lézerkezelés korrigálja ezeket az apró, másodlagos fénytörési hibákat is, ezért láthat a páciens élesebben a lézerkezelés után, mint előtte szemüveggel vagy kontaktlencsével.

iDesign

Miért fontos ez a vizsgáló eszköz?
A hullámfront elemzés (aberrometer) által megmért első,- másod,- és még magasabb rendű apró fénytörési hibák (aberrációk) valamint a topográf által megállapított szaruhártya „térkép” adatai összekapcsolódnak a többi vizsgálati eredménnyel (pl. szaruhártya vastagsága, görbülete stb.). Mindezek figyelembevételével készíti el a számítógép a páciens egyéni kezelési tervét, melyet továbbítunk a lézerberendezéshez, amely korrigálja őket a kezelés során. Minél több adatot ismerünk és ezek minél pontosabbak, annál jobban be tudjuk építeni az egyéni adottságokat a kezelési tervbe.
A sikeres lézerkezelés alapja a korszerű vizsgáló berendezésekkel végzett alapos és részletes szemvizsgálat.

Azoknak, akik még többet szeretnének tudni erről a vizsgálatról:

 • Klinikánk hullámfront elemzőjének az egyik nagy előnye más gyártók hasonló berendezéséhez képest, hogy rendkívül sok mérési pont eredményét figyeli:
  7 mm-es pupillaállásnál 1260 mérési pontot, 8 mm-es pupillaállásnál 1600 mérési pontot vizsgál a szemben.

 • Ebben a korszerű berendezésben együttesen egyszerre megtalálható a Zernike és a Fourier hullámfront rekonstrukció.

 • A berendezésünkben lévő autorefraktometer képes a kromatikus aberráció kompenzálására.

 • Hullámfront elemzőnk ISO 13485 minőségbiztosítással rendelkezik.

Topográf („szaruhártya analizátor”)

A (cornea) topográf a szem szaruhártyájának felszínét vizsgáló speciális berendezés, egy „szaruhártya-analizátor”. Klinikánkon a megbízható és innovatív, világszerte elismert Topcon cég „Aladdin” elnevezésű topográfját alkalmazzuk. Ez a berendezés rendkívüli pontossággal és alapossággal feltérképezi a szaruhártya felszíni rétegét, ahol majd a lézerkezelés történik. Egy domborzati térképhez hasonlítható ábrát készít a páciens szaruhártyájának 6 200 pontjáról, melyen színekkel láthatók a kezelő orvos számára sokatmondó eltérések. A vizsgálat a szem érintése nélkül történik, semmiféle kellemetlenséget nem érez a páciens.

Ez egy multifunkciós készülék, topográf és biometer is egyben, mely 5 különböző típusú mérést tesz lehetővé egyetlen eszközzel:

 • Tengelyhossz mérés
 • Cornea topográfia és keratometria
 • Cornea átmérő mérés
 • Pupillometria
 • Elülső kamra mélység vizsgálat

Topográf (szaruhártya analizátor)

 

Miért fontos ez a vizsgáló eszköz?

A topográf a szem szaruhártyájának (cornea) 6 200 pontján gyűjt adatokat és ebből készíti el azt a

digitális „térképet”, amelynek figyelembe vételével készül a páciens egyéni kezelési terve. Minél több

adatot ismerünk és ezek minél pontosabbak, annál jobban be tudjuk építeni az egyéni adottságokat a

kezelési tervbe. A sikeres lézerkezelés alapja a korszerű vizsgáló berendezésekkel végzett alapos és

részletes szemvizsgálat.

Azoknak, akik még többet szeretnének tudni erről a vizsgálatról:
Az ALADDIN egy multifunkciós orvosi eszköz, amely a különböző biometriás paraméterek mérésére szolgál: tengelyhossz, cornea topográfia és keratometria, cornea átmérő, pupillometria, elülső kamra mélység.

A tengelyhossz a cornea görbület csúcsa és a sárgafolt közötti távolságot jelenti. Optikai biometria: az alacsony koherenciás optikai interferometria módszer révén az ALADDIN rendkívül pontos tengelyhossz méréseket végez (1 és 38 mm között).

Topográfia: ez az egyetlen eszköz (az összes optikai interferometrikus biometriai eszközök közül), amely lehetővé teszi egy 6.200 pontos topográfiai térkép beolvasását a páciensről egy 24-gyűrűs Placido lemez segítségével. Ez nagy pontosságú és részletes leírást ad a cornea felületéről.
A cornea topográfia eredményeként egy belső szoftver algoritmus segítségével pontos fehértől-fehérig értéket kapunk, azaz megállapíthatjuk a cornea átmérőjét a limbuson mérve.
A “Corneal Map” (Cornea térkép) a Placido lemez 24 gyűrűjének visszaverődése kb.80 mm-es távolságra mérve a beteg szemétől. A cornea topográfia beolvasásával meghatározható a Cornea átmérő, amelyet "fehértől-fehérig" távolságra mérnek.

Keratometria a szaruhártya görbület mérésére szolgál. Ez a Placido lemez visszatükröződését méri a szemen szabályozott távolságról, rendkívül nagy pontosságú mérést biztosít 3 mm-en, 5 mm-en és 7 mm-en (az adott cornea asztigmatizmussal).

Pupillometria: A pupillometria végrehajtása különböző hullámhosszon LED-ek segítségével történik. A műszer infravörös LED-eket használ a pupilla kitágítására és fehér LED-eket a fotopikus fényviszonyok előállítására és a pupilla összehúzására (dinamikus pupillometria). A további pontosság biztosításához az intraocularis lencsék kiszámításakor, a műszer egy sor LED-el van ellátva, amely lehetővé teszi a fotopikus, mezopikus és a dinamikus pupillometriát.

Elülső kamra mélység: résfény projekció: adott tulajdonságú résfény szemre vetítésével megállapítható az elülső kamra optikai tengelyének hossza, amely a legmodernebb eljárásokban egy nagyon fontos mérés az IOL számítás során.

Elülső kamra mélység (ACD): a kristálylencse első felülete és a legtávolabbi szaruhártya réteg (hámszövet) közötti távolság, azon az optikai tengelyen mérve, ahol a távolság a legnagyobb. A mérést a résfénynek a szem elülső felületeire kivetített visszaverődéséből mérik. Az Aladdin egy beépített számítógéppel és egy erre a célra tervezett szoftverrel van ellátva, amely az ismertetett funkciókat biztosítja. A mérések során szerzett adatok különböző alkalmazásokban használhatók fel, például: szürkehályog műtét, IOL számítás, IOL tórikus számítás és Lasik eredmény számítás.

További vizsgáló berendezéseink

 

Réslámpás vizsgálat digitális fotodokumentációval (Zeiss)

A klinikánkon alkalmazott korszerű réslámpás vizsgálat során a szem elülső részét vizsgálja az orvos a cornea epitheliumtól a hátsó tokig. Az olyan betegségek vagy sérülések diagnosztizálására alkalmas, amelyek a szem elülső szegmensét érintik.
A réslámpa egy kétszemes (binokuláris) mikroszkóp, mely fényt juttat a páciens szemébe, így az orvos az egész szemet nagy nagyítás alatt vizsgálhatja meg. A réslámpa optikája jobb, mint a szemtüköré, nagyít és háromdimenziós kép alkotását is lehetővé teszi, így mélységi kiterjedés is mérhető vele.

A megvilágító optikai rendszerből kibocsátott fény segítségével megvilágítja a vizsgálni kívánt részt és lehetővé teszi annak megfigyelését binokuláris sztereo mikroszkóp segítségével. Nemcsak az orvos látja, hanem digitális fotót is készít a látottakról, melyet megőrzünk, hogy a későbbiekben ármikor összehasonlítható legyen a vizsgálatkori állapottal. A vizsgálat érintés-, és fájdalommentes.

Réslámpás vizsgálat digitális fotodokumentációval (Zeiss)

 

Funduskamerás vizsgálat digitális fotodokumentációval (Canon)

Ezzel a berendezéssel szemfenék vizsgálatot végez az orvos, s a látottakról digitális fényképet készít, melyet tárolunk, hogy összehasonlítható legyen egy későbbi állapottal.

Ezzel a korszerű készülékkel készített digitális fundus fotón rendkívül jó felbontású kép jelenik meg, amellyel olyan apró részletek, elváltozások is megtekinthetők, nagyíthatók, tárolhatók, továbbíthatók, melyre hagyományos módon nincs lehetőség.

Funduskamerás vizsgálat digitális fotodokumentációval (Canon)


Számos betegség kiszűrhető ezzel a vizsgálattal, melyek közül sok panaszmentesen fejlődhet hosszú ideig, de egy időben történő ellenőrzéssel felismerhető.
A funduskamerás vizsgálat teljesen érintés- és fájdalommentes.

 

Topcon multifunkciós 4 in 1
automatikus Keratometer – Refraktometer - Tonometer - Pachymeter

Ez a csúcstechnológiás komlex berendezés 4 vizsgálatot végez el: a szemgolyó fénytörő erejét, a szaruhártya görbület sugarát, a szaruhártya vastagságát és a szemnyomást méri meg.
A készülék érintőképernyős, teljesen automatikus, gyors, a szem érintése nélkül, fájdalommentesen vizsgál.

Refraktometer mérés: A műszer egy közel infravörös fényt vetít a retinára, a reflektált képet egy CCD kamera fogadja. A készülék számításokkal határozza meg a szférikus törőerőt, a cilindrikus fénytörő képességet és az asztigmatizmus tengelyét.

Keratometer mérés: A műszer szaruhártya görbületi sugár méréseket végez számításokkal, egy kerato-gyűrűt vetítve a szaruhártyára és a szaruhártya felületéről tükrözött képet egy CCD kamera fogadja. A szaruhártya görbületi sugarából kiszámítja a szaruhártya fénytörési erejét, a szaruhártya asztigmia együtthatóját és a szaruhártya asztigmia tengelyének irányát.

Szemnyomás mérése: Tonometria során mérjük a szem belnyomását. A csarnokvíz a szem elülső részében található folyadék. A mérőfúvókából kibocsátott levegő a szaruhártyára ér és a nyomásérzékelő megméri a nyomást, amely a belső cilinderben keletkezik és amely a szaruhártya adott alakváltozásának eléréséhez szükséges. A készülék számításokkal meghatározza a szemnyomást, a vizsgálat a szem érintése nélkül, fájdalommentesen történik.

Szaruhártya-vastagság mérés: A készülék a résfényt a páciens szaruhártyájára vetíti ferde szögben és a szaruhártya vastagságát a visszatükrözött fényből méri meg, amelyet egy érzékelő észlel a szaruhártya felületéről és a hátsó oldaláról. Szintén a szem érintése nélkül történő, fájdalommentes vizsgálat.

Topcon multifunkciós 4 in 1 automatikus Keratometer – Refraktometer - Tonometer - Pachymeter

 

Automatikus refraktometria

Ez a korszerű készülék a dioptriában kifejezhető elsődleges fénytörési hibákat (rövidlátás, távollátás, asztigmia) állapítja meg, teljesen automatikusan. A fénytörési hiba mértékét a szembe lépő fény megváltozásának méréséből határozza meg.
A páciens a refraktométerrel szemben ül, amelyből egy fénynyaláb lép ki, majd a gép automatikusan leméri a szem reakcióját. Ezt az információt használja fel a töréshiba korrekciójára alkalmas (szemüveg)lencse jellemzőinek kiszámításához. Mindez néhány másodpercet vesz igénybe, a szem érintése nélkül történik, teljesen fájdalmatlan.

 

Topcon Compu Vision (multifunkciós készülék)
Ez a készülék a szem törőerejének mérésére és a binokuláris funkció tesztelésére szolgál.

A korszerű vizsgáló eszközeinkkel objektíven megmérjük, kielemezzük és megállapítjuk a fénytörési hibákat, melyeket korrigálva elérjük a tökéletes látásélességet. Fontos szerepe van azonban a páciens szubjektív visszajelzéseinek is, hogy ellenőrizhessük, számára is kellemes, komfortos érzés a tökéletes korrekció viselése, ez a vizsgálat ebben nyújt információkat.

Hagyományos módon egy fém szemüvegkerethez hasonló „próbakeretbe” helyezi és cserélgeti az orvos a lencséket, hogy ellenőrizze a fénytörési hibát illetve annak helyes korrekcióját. A páciens egy tábláról egyre kisebb méretű betűket/számokat olvas fel.

Klinikánkon ez a vizsgálat a ma elérhető legkorszerűbb módon történik:
Az orvos IPAD segítségével, nagy méretű, 10.4-collos érintőképernyős folyékony kristály kijelzőn állítja be, hogy a páciens előtt milyen törőerejű lencse jelenjen meg. A berendezés automatikusan cseréli a lencséket az orvos érintőképernyőn történő utasítása szerint.
A páciensre nem helyezünk hagyományos próbakeretet, csupán belenéz a készülékbe és az orvos által beállított lencsén keresztül egy LCD képernyőn olvassa a betűket/számokat.
Hazánkban ma még nagyon kevés helyen alkalmazzák ezt a modern látásvizsgáló készüléket.

 Topcon Compu Vision (multifunkciós készülék)

 

Szemtükör vizsgálat (oftalmoszkópia)

A szemtükrözésre szolgáló eszköz egy kis méretű elemlámpára hasonlít, melyhez nagyítólencsék is tartoznak, hogy a fényt a szembe juttassuk; így az orvos megvizsgálhatja a szaruhártyát, a lencsét és a retinát. A páciens egyenesen előre néz, miközben az orvos a fénynyalábbal bevilágít a szemébe.
A szemtükrözés nem csupán a szem betegségei, hanem a test más részét érintő betegségek miatt kialakult retina elváltozások felismerésében is hasznos. Például magas vérnyomásban, arterioszklerózisban és cukorbetegségben szenvedők retinájának erein kialakult változások kimutatására is alkalmas. A makula elfajulás szintén felismerhető ezzel a módszerrel.

 

Ultrahangvizsgálat

A szem ultrahanggal is vizsgálható. Erre a vizsgálatra nem mindenkinél van szükség, csupán azoknál, akiknél szemtükörrel vagy réslámpával a retina nem látható, mert a szemgolyó belseje nem átlátszó vagy valami van a retina előtt. Ultrahang segítségével meghatározható, hogy a szem belsejében lévő kóros képlet, milyen természetű. Az ultrahang alkalmas még a szemet tápláló erek vizsgálatára (Doppler ultrahang) is.
A vizsgáló eszközt finoman ráhelyezzük a zárt szemhéjra és az ultrahang hullámokat bocsát a szemgolyóra. A visszavert hullámok a szemgolyó belsejének kétdimenziós képét alakítják ki. Ez a vizsgálat is –mint alkalmassági vizsgálat valamennyi vizsgálata- teljesen fájdalmatlan.

 

Látótér vizsgáló (periméter)

Látótérnek nevezzük az egyik szemünkkel látott teljes területet, beleértve a sarkokat is (perifériás látás). A látótérvizsgálat klinikánkon számítógép által vezérelt korszerű, automata periméter segítségével történik, a szem érintése nélkül, fájdalmatlanul.

A vizsgálat során a páciens egy fehér félgömb alakú eszköz belsejének közepébe néz. Megvizsgáljuk a teljes szemprofilt, a látómező vizsgálat során ez a modern eszköz nemcsak a defektusok helyét és mélységét határozza meg, hanem pontosan méri a látómező alakját is. Az eredményeknek 3D diagram formájú megjelenítésére is van lehetőségünk.

Ez a vizsgálat sokféle szembetegség diagnosztizálását teszi lehetővé, köztük a zöldhályogot, a látóideg megbetegedéseit, a látópályát is érintő központi idegrendszeri betegségeket, a szem keringési zavarait, az éleslátás helyének degeneratív folyamatait és a macula degeneráció kiszűrésére is alkalmas. A lézeres látásjavító kezelés ezeket nem gyógyítja, de a lézerkezelés előtt hasznos ellenőrizni mindent, ami a kezelés eredményességét befolyásolhatja.

Látótér vizsgáló (periméter)

 

Pachymetria

A szaruhártya vastagságának meghatározását jelenti. Ennek a vizsgálatnak az eredménye rendkívül fontos, mert akinek túl vékony a szaruhártyája, annak nem lehet elvégezni a lézeres látásjavító kezelést.
A FemtoLasik kezeléshez vastagabb szaruhártyára van szükség, mint a PRK kezeléshez. Klinikánkon egy rendkívül korszerű vizsgáló eszközt alkalmazunk, ennek köszönhetően a szem érintése nélkül, fájdalommentesen mérjük meg néhány másodperc alatt páciensünk szaruhártyájának vastagságát.

P92 IT Solutions Kft. Pronay-kastély Széchenyi 2020