Vizsgálataink

Teljes körű szemészeti kivizsgálás

Lehetőség van lézerközpontunkban nemcsak lézerkezeléshez vagy szürkehályog műtéthez kapcsolódó alkalmassági vizsgálatra, hanem teljes körű szemészeti kivizsgálásra is.

Amennyiben valamilyen szemészeti panasza, tünete van, melynek szeretné megtudni az okát, a gyógyítás lehetőségeit, szeretettel várjuk kivizsgálásra.
Amennyiben panaszmentes, de szűrővizsgálatként szeretne egy teljeskörű vizsgálatot, hogy megismerhesse szeme állapotát, az esetleges betegség kialakulására utaló jeleket, az örökletes szembetegségek jelenlétét, szeretettel várjuk egy teljeskörű szemészeti kivizsgálásra, telefonon egyeztetett időpontban.

A teljeskörű szemészeti kivizsgálás körülbelül másfél órát vesz igénybe, melynek során a következő vizsgálatokat végezzük el, teljesen fájdalommentesen, a szem érintése nélkül.

 

Hullámfront elemző (aberrometer)

Klinikákon az USA méltán világhírű szemészeti műszergyártójának, az „ABBOTT” cégnek (USA) az iDesign Advanced Wavescan Studio típusú hullámfront elemzőjével vizsgáljuk pácienseink szemét.

Ez egy multifunkcionális berendezés, mely elsősorban a szem fénytörési hibáit kutatja, pontosan megméri és elemzi. Ezen túlmenően ezzel a készülékkel további vizsgálatokat is tudjuk végezni:

 • auto refraktometer
 • keratometer
 • pupilometer
 • topográf

Ezeket a fontos vizsgálati részeket, két különböző berendezéssel is elvégezzük (a fentebb említett topográf berendezésünkkel és a hullámfront elemzőnkkel), így garantált az alaposság és kizárjuk a hibalehetőséget.

Azoknak, akik még többet szeretnének tudni erről a vizsgálatról:

 • Klinikánk hullámfront elemzőjének az egyik nagy előnye más gyártók hasonló berendezéséhez képest, hogy rendkívül sok mérési pont eredményét figyeli:
  7 mm-es pupillaállásnál 1250 mérési pontot, 8 mm-es pupillaállásnál 1600 mérési pontot vizsgál a szemben.

 • Ebben a korszerű berendezésben együttesen egyszerre megtalálható a Zernike és a Fourier hullámfront rekonstrukció.

 • A berendezésünkben lévő autorefraktometer képes a kromatikus aberráció kompenzálására.

 • Hullámfront elemzőnk ISO 13485 minőségbiztosítással rendelkezik. 

 

Topográf („szaruhártya analizátor”)
A (cornea) topográf a szem szaruhártyájának felszínét vizsgáló speciális berendezés, egy „szaruhártya-analizátor”. Klinikánkon a megbízható és innovatív, világszerte elismert Topcon cég „Aladdin” elnevezésű topográfját alkalmazzuk. Ez a berendezés rendkívüli pontossággal és alapossággal feltérképezi a szaruhártya felszíni rétegét. Egy domborzati térképhez hasonlítható ábrát készít a páciens szaruhártyájának 6 200 pontjáról, melyen színekkel láthatók a kezelő orvos számára sokatmondó eltérések. A vizsgálat a szem érintése nélkül történik, semmiféle kellemetlenséget nem érez a páciens.
Ez egy multifunkciós készülék, topográf és biometer is egyben, mely 5 különböző típusú mérést tesz lehetővé egyetlen eszközzel:

 • Tengelyhossz mérés
 • Cornea topográfia és keratometria
 • Cornea átmérő mérés
 • Pupillometria
 • Elülső kamra mélység vizsgálat.

Azoknak, akik még többet szeretnének tudni erről a vizsgálatról:
Az ALADDIN egy multifunkciós orvosi eszköz, amely a különböző biometriás paraméterek mérésére szolgál: tengelyhossz, cornea topográfia és keratometria, cornea átmérő, pupillometria, elülső kamra mélység.

 

A tengelyhossz a cornea görbület csúcsa és a sárgafolt közötti távolságot jelenti. Optikai biometria: az alacsony koherenciás optikai interferometria módszer révén az ALADDIN rendkívül pontos tengelyhossz méréseket végez (1 és 38 mm között).

 

Topográfia: ez az egyetlen eszköz (az összes optikai interferometrikus biometriai eszközök közül), amely lehetővé teszi egy 6.200 pontos topográfiai térkép beolvasását a páciensről egy 24-gyűrűs Placido lemez segítségével. Ez nagy pontosságú és részletes leírást ad a cornea felületéről.
A cornea topográfia eredményeként egy belső szoftver algoritmus segítségével pontos fehértől-fehérig értéket kapunk, azaz megállapíthatjuk a cornea átmérőjét a limbuson mérve.
A “Corneal Map” (Cornea térkép) a Placido lemez 24 gyűrűjének visszaverődése kb. 80 mm-es távolságra mérve a beteg szemétől. A cornea topográfia beolvasásával meghatározható a a Cornea átmérő, amelyet "fehértől-fehérig" távolságra mérnek.

 

Keratometria a szaruhártya görbület mérésére szolgál. Ez a Placido lemez visszatükröződését méri a szemen szabályozott távolságról, rendkívül nagy pontosságú mérést biztosít 3 mm-en, 5 mm-en és 7 mm-en (az adott cornea asztigmatizmussal).

 

Pupillometria: A pupillometria végrehajtása különböző hullámhosszon LED-ek segítségével történik. A műszer infravörös LED-eket használ a pupilla kitágítására és fehér LED-eket a fotopikus fényviszonyok előállítására és a pupilla összehúzására (dinamikus pupillometria). A további pontosság biztosításához az intraocularis lencsék kiszámításakor, a műszer egy sor LED-el van ellátva, amely lehetővé teszi a fotopikus, mezopikus és a dinamikus pupillometriát.

 

Elülső kamra mélység: résfény projekció: adott tulajdonságú résfény szemre vetítésével megállapítható az elülső kamra optikai tengelyének hossza, amely a legmodernebb eljárásokban egy nagyon fontos mérés az IOL számítás során.

 

Elülső kamra mélység (ACD): a kristálylencse első felülete és a legtávolabbi szaruhártya réteg (hámszövet) közötti távolság, azon az optikai tengelyen mérve, ahol a távolság a legnagyobb. A mérést a résfénynek a szem elülső felületeire kivetített visszaverődéséből mérik. Az Aladdin egy beépített számítógéppel és egy erre a célra tervezett szoftverrel van ellátva, amely az ismertetett funkciókat biztosítja. A mérések során szerzett adatok különböző alkalmazásokban használhatók fel, például: szürkehályog műtét, IOL számítás, IOL tórikus számítás és Lasik eredmény számítás.

 Topográf ("Szaruhártya analizátor")

Réslámpás vizsgálat digitális fotodokumentációval (Zeiss)

A klinikánkon alkalmazott korszerű réslámpás vizsgálat során a szem elülső részét vizsgálja az orvos a cornea epitheliumtól a hátsó tokig. Az olyan betegségek vagy sérülések diagnosztizálására alkalmas, amelyek a szem elülső szegmensét érintik.
A réslámpa egy kétszemes (binokuláris) mikroszkóp, mely fényt juttat a páciens szemébe, így az orvos az egész szemet nagy nagyítás alatt vizsgálhatja meg. A réslámpa optikája jobb, mint a szemtüköré, nagyít és háromdimenziós kép alkotását is lehetővé teszi, így mélységi kiterjedés is mérhető vele.

A megvilágító optikai rendszerből kibocsátott megvilágító fény segítségével megvilágítja a vizsgálni kívánt részt és lehetővé teszi annak megfigyelését binokuláris sztereo mikroszkóp segítségével. Nemcsak az orvos látja, hanem digitális fotot is készít a látottakról, melyet megőrzünk, hogy bármikor a későbbiekben összehasonlítható legyen a vizsgálatkori állapottal. A vizsgálat érintés-, és fájdalommentes.

 

Funduskamerás vizsgálat digitális fotodokumentációval (Canon)

Ezzel a berendezéssel szemfenék vizsgálatot végez az orvos, s a látottakról digitális fényképet készít, melyet tárolunk, hogy összehasonlítható legyen egy későbbi állapottal.

Ezzel a korszerű készülékkel készített digitális fundus fotón rendkívül jó felbontású kép jelenik meg, amellyel olyan apró részletek, elváltozások is megtekinthetők, nagyíthatók, tárolhatók, továbbíthatók, melyre hagyományos módon nincs lehetőség.

Számos betegség kiszűrhető ezzel a vizsgálattal, melyek közül sok panaszmentesen fejlődhet hosszú ideig, de egy időben történő ellenőrzéssel felismerhető.
A funduskamerás vizsgálat teljesen érintés- és fájdalommentes.

Funduskamerás vizsgálat digitális fotodokumentációval (Canon)

 

Topcon multifunkciós 4 in 1
automatikus Keratometer – Refraktometer - Tonometer - Pachymeter

Ez a csúcstechnológiás komlex berendezés 4 vizsgálatot végez el: a szemgolyó fénytörő erejét, a szaruhártya görbület sugarát, a szaruhártya vastagságát és a szemnyomást méri meg.
A készülék érintőképernyős, teljesen automatikus, gyors, a szem érintése nélkül, fájdalommentesen vizsgál.

Refraktometer mérés: A műszer egy közel infravörös fényt vetít a retinára, a reflektált képet egy CCD kamera fogadja. A készülék számításokkal határozza meg a szférikus törőerőt, a cilindrikus fénytörő képességet és az asztigmatizmus tengelyét.

Keratometer mérés: A műszer szaruhártya görbületi sugár méréseket végez számításokkal, egy kerato-gyűrűt vetítve a szaruhártyára és a szaruhártya felületéről tükrözött képet egy CCD kamera fogadja. A szaruhártya görbületi sugarából kiszámítja a szaruhártya fénytörési erejét, a szaruhártya astigmia együtthatóját és a szaruhártya astigmia tengelyének irányát.

Szemnyomás mérése: Tonometria során mérjük a szem belnyomását. A csarnokvíz a szem elülső részében található folyadék. A mérőfúvókából kibocsátott levegő a szaruhártyára ér és a nyomásérzékelő megméri a nyomást, amely a belső cilinderben keletkezik és amely a szaruhártya adott alakváltozásának eléréséhez szükséges. A készülék számításokkal meghatározza a szemnyomást, a vizsgálat a szem érintése nélkül, fájdalommentesen történik.

Szaruhártya-vastagság mérés: A készülék a résfényt a páciens szaruhártyájára vetíti ferde szögben és a szaruhártya vastagságát a visszatükrözött fényből méri meg, amelyet egy érzékelő észlel a szaruhártya felületéről és a hátsó oldaláról. Szintén a szem érintése nélkül történő, fájdalmatlan vizsgálat.

 

Automatikus refraktometria

Ez a korszerű készülék a dioptriában kifejezhető elsődleges fénytörési hibákat (rövidlátás, távollátás, asztigmia) állapítja meg, teljesen automatikusan. A fénytörési hiba mértékét a szembe lépő fény megváltozásának méréséből határozza meg.
A páciens a refraktométerrel szemben ül, amelyből egy fénynyaláb lép ki, majd a gép automatikusan leméri a szem reakcióját. Ezt az információt használja fel a töréshiba korrekciójára alkalmas (szemüveg)lencse jellemzőinek kiszámításához. Mindez néhány másodpercet vesz igénybe, a szem érintése nélkül történik, teljesen fájdalmatlan.

 

Topcon Compu Vision (multifunkciós készülék)
Ez a készülék a szem törőerejének mérésére és a binokuláris funkció tesztelésére szolgál.

A korszerű vizsgáló eszközeinkkel objektíven megmérjük, kielemezzük és megállapítjuk a fénytörési hibákat, melyeket korrigálva elérjük a tökéletes látásélességet. Fontos szerepe van azonban a páciens szubjektív visszajelzéseinek is, hogy ellenőrizhessük, számára is kellemes, komfortos érzés a tökéletes korrekció viselése, ez a vizsgálat ebben nyújt információkat.

Hagyományos módon egy fém szemüvegkerethez hasonló „próbakeretbe” helyezi és cserélgeti az orvos a lencséket, hogy ellenőrizze a fénytörési hibát illetve annak helyes korrekcióját. A páciens egy tábláról egyre kisebb méretű betűket/számokat olvas fel.

Topcon Compu Vision (multifunkciós készülék)

Klinikánkon ez a vizsgálat a ma elérhető legkorszerűbb módon történik:
Az orvos IPAD segítségével, nagy méretű, 10.4-collos érintőképernyős folyékony kristály kijelzőn állítja be, hogy a páciens előtt milyen törőerejű lencse jelenjen meg. A berendezés automatikusan cseréli a lencséket az orvos érintőképernyőn történő utasítása szerint.
A páciensre nem helyezünk hagyományos próbakeretet, csupán belenéz a készülékbe és az orvos által beállított lencsén keresztül egy LCD képernyőn olvassa a betűket/számokat.
Hazánkban ma még nagyon kevés helyen alkalmazzák ezt a modern látásvizsgáló készüléket.

 

Szemtükör vizsgálat (oftalmoszkópia)

A szemtükrözésre szolgáló eszköz egy kis méretű elemlámpára hasonlít, melyhez nagyítólencsék is tartoznak, hogy a fényt a szembe juttassuk; így az orvos megvizsgálhatja a szaruhártyát, a lencsét és a retinát. A páciens egyenesen előre néz, miközben az orvos a fénynyalábbal bevilágít a szemébe.
A szemtükrözés nem csupán a szem betegségei, hanem a test más részét érintő betegségek miatt kialakult retina elváltozások felismerésében is hasznos. Például magas vérnyomásban, arterioszklerózisban és cukorbetegségben szenvedők retinájának erein kialakult változások kimutatására is alkalmas. A makula elfajulás szintén felismerhető ezzel a módszerrel.

 

Ultrahangvizsgálat

A szem ultrahanggal is vizsgálható. Erre a vizsgálatra nem mindenkinél van szükség, csupán azoknál, akiknél szemtükörrel vagy réslámpával a retina nem látható, mert a szemgolyó belseje nem átlátszó vagy valami van a retina előtt. Ultrahang segítségével meghatározható, hogy a szem belsejében lévő kóros képlet, milyen természetű. Az ultrahang alkalmas még a szemet tápláló erek vizsgálatára (Doppler ultrahang) is.
A vizsgáló eszközt finoman ráhelyezzük a zárt szemhéjra és az ultrahang hullámokat bocsát a szemgolyóra. A visszavert hullámok a szemgolyó belsejének kétdimenziós képét alakítják ki. Ez a vizsgálat is –mint alkalmassági vizsgálat valamennyi vizsgálata- teljesen fájdalmatlan.

 

Látótér vizsgáló (periméter)

Látótérnek nevezzük az egyik szemünkkel látott teljes területet, beleértve a sarkokat is (perifériás látás). A látótérvizsgálat klinikánkon számítógép által vezérelt korszerű, automata periméter segítségével történik, a szem érintése nélkül, fájdalmatlanul.

A vizsgálat során a páciens egy fehér félgömb alakú eszköz belsejének közepébe néz. Megvizsgáljuk a teljes szemprofilt, a látómező vizsgálat során ez a modern eszköz nemcsak a defektusok helyét és mélységét határozza meg, hanem pontosan méri a látómező alakját is. Az eredményeknek 3D diagram formájú megjelenítésére is van lehetőségünk.

Ez a vizsgálat sokféle szembetegség diagnosztizálását teszi lehetővé, köztük a zöldhályogot, a látóideg megbetegedéseit, a látópályát is érintő központi idegrendszeri betegségeket, a szem keringési zavarait, az éleslátás helyének degeneratív folyamatait és a macula degeneráció kiszűrésére is alkalmas. A lézeres látásjavító kezelés ezeket nem gyógyítja, de a lézerkezelés előtt hasznos ellenőrizni mindent, ami a kezelés eredményességét befolyásolhatja.

Vizsgálat és kontroll szürkehályog kezelésekhez

A szürkehályog műtét előtti szemvizsgálat

A vizsgálat teljesen fájdalmatlan, körülbelül 1,5 - 2 órát vesz igénybe.
Kérjük, hogy a megbeszélt időpontban kísérővel érkezzen.

Kérjük, hogy az alábbiak szerint készüljön fel a vizsgálatra:

 • A vizsgálat napja előtt ne viselje a lágy lencséjét 3 napig, a kemény lencséjét 3 hétig,
  a vizsgálatra szemüvegében érkezzen.

 • Hozza magával a következőket: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, jelenleg használt szemüvege, kontaktlencséje adatai, korábbi szemészeti leletei és zárójelentései, belgyógyászati és egyéb vizsgálati eredményei és zárójelentései melyeket az elmúlt 3 évben kapott, lista a gyógyszereiről melyeket szed.

 • Egyen-igyon szokás szerint és vegye be a gyógyszereit.

 • Ne használjon sminket, parfümöt, kozmetikumot a vizsgálat napján, sminkjét alaposan távolítsa el. Kényelmes ruhát és cipőt viseljen.

 • Szemcseppekkel kitágítjuk a pupilláját, ezért a vizsgálat után néhány óráig homályosabb lesz a látása és fényérzékeny lesz a szeme. Gépjármű vezetését a vizsgálatot követő 24 órában nem javasoljuk. 

Ez egy nagyon alapos szemvizsgálat. Többféle korszerű műszerrel ellenőrizzük a szem állapotát és kiszűrjük az esetleges egyéb szembetegséget is. Többek között látásélesség vizsgálat, szemnyomás mérés és alapos szemfenéki vizsgálat történik fotó dokumentációval.  A szemvizsgálat során a szakorvos megállapítja a szürkehályog típusát, előrehaladottságát és a műtétre való alkalmasságát.

 A vizsgálat fontos része a beültetésre kerülő műlencse dioptriájának egyénre szabott megtervezése, amit egy speciális készülékkel végzünk el. Ennek a csúcstechnológiás computeres műlencse-tervező berendezésnek (Topcon Aladdin) a segítségével, az Ön egyéni igényeinek és egyedi adottságainak figyelembe vételével történik a beültetendő optimális műlencse megtervezése.

 A vizsgálat végén - az esetleges társbetegségek kiszűrésével- a szemész szakorvos tájékoztatja Önt az alkalmazható műtéti eljárásról, az ajánlott szemlencse típusáról, a műtéttel nyerhető előnyökről, a lehetséges kockázatokról és a várható eredményekről.

Részletesen megbeszéljük Önnel a tudnivalókat és természetesen választ kap a kérdéseire is.

P92 IT Solutions Kft. Pronay-kastély Széchenyi 2020