Szómagyarázat

Amblyopia = tompalátás

A látásélességet nem lehetséges teljesen kikorrigálni semmilyen optikai segédeszközzel. Ez "fejlődési rendellenesség" eredménye, kisgyermekkorban "a szem nem tanult meg látni". Ha ezt időben nem veszik észre és nem kezelik, állandósulhat. Lézeres látásjavító kezelésre csak bizonyos esetekben van lehetőség, az alkalmassági vizsgálat során tudjuk megmondani az adott esetben a lehetőségeket.

Öregszeműség (presbyopia)

40 éves kor felett a szem alkalmazkodóképessége jelentősen csökken, ezt öregszeműségnek nevezzük, más néven presbyopiának. A szemlencse elveszíti rugalmasságát, a közeli vagy távoli tárgyak nézésekor a szem izmai a szem alakját nem tudják eléggé változtatni. Akinek közelre és távolra más-más dioptriájú szemüvegre van szüksége, vagy bifokális lencsét visel, annak a lézeres olvasószemüveg kezelés megoldást nyújthat.

Femtosecundumos lézer (röviden femto lézer)

A „lebenyes kezelések” során a lebenyt a femtosecundumos lézer alakítja ki, rendkívül pontosan és gyorsan. Fontos, hogy a legutolsó, 5. generációs fejlesztésű femto lézerek (klinikánkon ilyen működik, 2014-ben készült változat) már képesek a lebeny szélét is speciális formára alakítani.

Flying Spot excimer lézer

„Repülőpontos lézer” néven is említik a mai korszerű excimer lézereket, amelyek ennek a technikának köszönhetően sokkal finomabban tudják kialakítani a kívánt szaruhártya felszínt, mint az elődeik. A hullámfront elemzéssel megállapított másodlagos fénytörési hibákat a flying spot excimer lézer képes korrigálni. Klinikánkon a legújabb, 5. generációs flying spot excimer lézer működik.

Excimer lézer

Olyan fénysugár, mely nagy energiájánál fogva képes a molekulák közti kötéseket felbontani, ezáltal elpárologtatja a szaruhártya szövetét, megváltoztatva ezzel annak a görbületét, fénytörését. A látásjavító lézerkezeléseknél a korrekciót minden esetben excimer lézer végzi.

LASIK (Laser assisted in situ keratomileusis)

„Lebenyes kezelési technika”. A szaruhártya állományában végzett lézeres refraktív beavatkozás, melynek során a szaruhártyából egy vékony védőlebenyt képezve, ezt a lebenyt felhajtva a középső rétegekben történik az excimer lézeres kezelés. A kezelés végén a lebenyt visszahajtják. Régen a lebenyt egy microkeratom nevű eszközzel készítették, ma már ezt a régi, hagyományos Lasik technikát alig alkalmazzák, helyette korszerű és pontos femtosecumdumos lézerrel készítik a lebenyt, ezt nevezzük FemtoLasik, más néven IntraLasik eljárásnak. A hagyományos LASIK eljárást nem végezzük klinikánkon, csak a 2 lézeres FemtoLasik technikát.

FEMTOLASIK = iLASIK = INTRALASIK

Ma ez a legkorszerűbb „lebenyes kezelési technika”, két lézerrel. A szaruhártya állományában végzett lézeres látásjavító beavatkozás, melynek során a szaruhártyából egy femtosecumdumos lézerrel egy vékony védőlebenyt képeznek, ezt a lebenyt felhajtják és alatta történik az excimer lézeres kezelés, majd a kezelés végén a lebenyt visszahajtják. A lebenynek köszönhetően 1 nap alatt megszűnik a kellemetlenség, nagyon gyors a regenerálódás.

LASEK (Laser assisted sub-epithelial keratomileusis)

Szintén felszíni lézerkezelés, de ebben az esetben a szaruhártyát borító felszínes hámot egy alkoholos fellazítás után óvatosan felemelik, majd a lézeres kezelést követően visszafektetik. Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket ez az eljárás, kevés klinika alkalmazza ezt a technikát, visszaszorulóban van. Klinikánkon nem végezzük.

PRK (Photo Refraktív Keratektomia), cPRK

A PRK kezelést az 1980-as években fejlesztették ki, ez a legrégebbi módszer, felszíni kezelés 1 lézerrel. Ennél az eljárásnál a szaruhártya (cornea) hámrétegét mechanikusan eltávolítják. Ezt követően az excimer lézer átformálja a szaruhártya alakját a milliméter ezredrészének megfelelő pontossággal, sejtsorról sejtsorra haladva elpárologtatja a szükséges szövetmennyiséget a szaruhártya felszínéről. 2-3 nap alatt visszahámosodik a szaruhártya érintett felszíne, ezalatt fájdalomérzet jellemző. Biztonságos, bevált, közkedvelt eljárás.

Asztigmia = belső szemtengelyferdülés

A belső szemtengelyferdülés homályos látást eredményez a közeli és a távoli tárgyak esetében is, ezért „cylinderes” szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek az asztigmiások. Asztigmia esetén a szaruhártya alakja egy rögbi labdára hasonlít, melynek két fő görbülete van, az egyik domborúbb, a másik laposabb. Emiatt a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a látóhártyára, hanem különböző fókuszpontokban találkoznak. Asztigmia önmagában vagy akár rövidlátással (myopiával), ill. távollátással (hypermetropiával) együtt is létre jöhet. A lézeres kezelés során egy görbület helyett két görbületet kezelünk egyidejűleg, ennek eredményeként a látóhártyán egy pontba gyűlnek össze a fénysugarak és ettől kezdve mindig éles képet lát a szem.

Hypermetropia = hyperopia = távollátás

Távollátás, a myopia (rövidlátás) ellentéte. A távollátók közelre és távolra egyaránt homályosan látnak, ezért domború, plusz dioptriás szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. Távollátó szem esetén a szaruhártya görbülete túl kicsi, felszíne túl lapos vagy a szemgolyó tengelye túl rövid, ezért a fénysugarak fókusza a látóhártya mögé esik. A lézeres kezelés a távollátást a szaruhártya görbületének növelésével korrigálja, így a fókuszpont a látóhártyára kerül és ettől kezdve mindig élesen lát a kezelt páciens.

Myopia = rövidlátás

A rövidlátók közelre élesen látnak, de a távoli tárgyakat homályosan érzékelik, ezért homorú, mínusz dioptriás szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. Rövidlátó szem esetén a távoli dolgokról visszaverődő fény fókuszpontja a látóhártya előtt van, mert a szaruhártya görbülete az átlagosnál nagyobb, túlságosan domború vagy a szemgolyó tengelye túl hosszú. A lézerkezelés a szaruhártya görbületének csökkentésével szünteti meg a rövidlátást, így a fókuszpont az ideghártyára kerül és ettől kezdve mindig élesen lát a kezelt szem.

Vizus, Szuper-Vizus

A vizus szóval a szemészetben a látás élességét jelöljük. A 100%-os látásélesség jelölése: 1,00 (20/20). Szemüveggel vagy kontaktlencsével szerencsés esetben ki lehet 100%-ra korrigálni a páciens látásélességét. Lézerkezeléssel, főként a CustomVue® FemtoLasik technológiával 100% fölötti látás, akár  166% -os, (20/12) látásélesség is elérhető, amit „Szuper-Visus”-nak, vagyis tökéletes látásnak nevezünk.

Wavefront „Guided"

A lézerkezelés során teljes mértékben a hullámfront készülék (Wavefront, iDesign) vezérli a lézert, ezáltal a szemről készített „teljes ujjlenyomatot” tökéletesen korrigálja a hullámfront-vezérelt lézerkezelés. Ez a CustomVue®, a világon ma elérhető legkorszerűbb technológia a FemtoLasik kezelésben.

Wavefront „Optimized”

A hullámfront elemzés legfőbb értékeit figyelembe véve történik a lézerkezelés, de nem teljes mértékben hullámfront vezérléssel. Ezt úgy nevezhetnénk, mintha a szemről készült „részleges ujjlenyomatot” korrigálná a lézerkezelés. Ez is korszerű eljárás, mely kiváló kezelési eredményt képes elérni, azonban a Wavefront „Guided” eljárás még ennél is pontosabb és alaposabb.

WaveScan /Abbott iDesign / hullámfront elemző / aberrometer

Ez egy multifunkcionális diagnosztikai berendezés, mely elsősorban a szem magasabb rendű fénytörési hibáit kutatja, pontosan megméri, digitálisan rögzíti, algoritmusok alapján elemzi és az Abbott lézerberendezéshez továbbítja az adatokat.
Ez a készülék képes a CustomVue technológiára is, a teljes mértékben egyénre szabott lézerkezelést teljes mértékben ez az iDesign hullámfront berendezés vezérli, mely képes Wavefront „Guided” (WFG „teljes ujjlenyomat”, teljes hullámfront-vezérléssel) kezelést végezni. Más hullámfront berendezések jellemzően csak Wavefront „Optimized” (WFO „részleges ujjlenyomat” hullámfront elemzésre épülő, de nem hullámfront-vezérelt) kezelésre alkalmasak.

CustomVue

CustomVue® jelenleg a világ élvonalát képviselő, valódi minőségi ugrást jelentő technológia, mely bizonyítottan minden eddiginél élesebb látást nyújt, „SUPER-VIZUS” látásélmény elérésére képes.
Ez teljes mértékben egyénre szabott FemtoLasik lézerkezelést jelent, mely a CustomVue előtt csak részben volt lehetséges.
A CustomVue a legkorszerűbb technológiákat magába foglaló, összehangolt rendszer, mely a hullámfront elemzés minden eddiginél pontosabb és alaposabb diagnosztikájával kezdődik, speciális algoritmusok által tökéletesen személyre szabott kezelési tervvel folytatódik és teljes mértékben hullámfront-vezérelt egyedi flying spot excimer lézerkezeléssel zárul.

3D Szemmozgás Követő Rendszer (3D Eye Tracking)

Az FDA által is jóváhagyott írisz pozicionáló rendszer az ActiveTrak™ tracker kezelés közben,, 2 speciális kamera x, y, és z tengelyen, tehát 3D-ben követi a szem akaratlan mozgását. Ennek köszönhetően kezelés közben a lézer képes követni a szemmozgást, így a legapróbb korrekció is az egyedi kezelési terv szerint, az előre eltervezett helyére kerül, biztosítva ezzel a kezelés pontosságát, ezáltal a lehető legjobb látásélesség elérését.

VRR™ technológia

(Variable Repetition Rate) pulse-packing algorithm - változó ismétlési ráta aminek során a lézer frekvenciája változik 6-20 Hz között.

 

VSS™ technológia

(Variable Spot Scanning Technology): a lézer spot átmérője változtatható, a sugárnyaláb mérete optimalizálható a páciens egyedi adottságához.

IR technológia (Iris Registration Tehnology®)

Ez a technológia a lézerkészülékek evolúciójának újabb állomása. Amikor az ember ülő pozícióból fekvő pozícióba vált, akkor a szem egy picit elfordul, ami ugyan minimális mozgás, de a lézerkezelés szempontjából mégis fontos. Ezt az apró „ciklotorziós” elmozdulást a legtöbb lézernél az orvos egy manuális beállítással kompenzálja.
Ebben a lézerkészülékben azonban az Iris Registration technológia egy számítógépes programmal digitálisan rögzíti a páciens szemén az írisz 48 különböző pontját ülő helyzetben és egy speciális software kiszámítja, majd kezelés közben automatikusan, tökéletesen kompenzálja az elmozdulást, ezáltal javítja a lézerkezelés pontosságát és kizárja az emberi tévedés lehetőségét. Klinikai kutatások bizonyították, hogy az Iris Registration precízebbé teszi a kezelést és ezáltal fokozza a kezelés eredményét, a lézerkezelés utáni látásélességet. Az Iris Registration technológia részét képezi a CustomVue technológiának.

Topográf („szaruhártya analizátor”)

A (cornea) topográf a szem szaruhártyájának felszínét vizsgáló speciális berendezés, „szaruhártya-analizátor”. A vizsgálat a szem érintése nélkül történik, semmiféle kellemetlenséget nem érez a páciens. Klinikánkon a Topcon cég „Aladdin” elnevezésű topográfját alkalmazzuk. Ez a berendezés rendkívüli pontossággal és alapossággal feltérképezi a szaruhártya felszíni rétegét, ahol majd a lézerkezelés történik. Egy domborzati térképhez hasonlítható ábrát készít a páciens szaruhártyájának 6 200 pontjáról, melyen különböző színekkel láthatók a kezelő orvos számára sokatmondó eltérések.
Bővebben erről itt.

Másodlagos fénytörési hibák

Olyan, hullámfront elemzéssel (más néven aberrométerrel) meghatározható finom eltérések, melyek a látásélességet ronthatják, de szemüveggel vagy kontaktlencsével nem korrigálhatók. A hullámfront elemzésre épülő egyéni kezelési terv szerint történő lézerkezelés korrigálja ezeket az apró, másodlagos fénytörési hibákat is, ezért láthat a páciens élesebben a lézerkezelés után, mint előtte szemüveggel vagy kontaktlencsével. Bővebben erről itt.

Elsődleges fénytörési hibák

A szem fénytörési hibái (rövidlátás, távollátás, asztigmia), melyek dioptriás szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálhatók.

P92 IT Solutions Kft. Pronay-kastély Széchenyi 2020