Szemüveg és kontaktlencse helyett - lézerkezelés

Lebenyképzéses kezelés 2 lézerrel: FemtoLasik

A lézeres látásjavítás legkorszerűbb módszere ma a FemtoLasik vagy más néven IntraLasik (iLasik) lebenyes kezelés. Két lézeres kezelésnek is nevezik, mert a FemtoLasik eljárásnál először egy femtosecundumos lézerkészülékkel néhány másodperc alatt lebenyt készítünk a szaruhártyában, majd ezt felemelve a lebeny alatt végezzük el a dioptria korrigálását egy excimer lézerrel.
Ezt követően visszahajtjuk a lebenyt az eredeti helyére, mely azonnal visszatapad és védelmezi a szemet. Ezzel a módszerrel megőrizzük a szaruhártya felszíni hámrétegét a lebeny formájában, ezért nincs fájdalomérzet a kezelés után, nincs szükség újra hámosodásra.
Másnaptól élesen lát a páciens, nincs panasza, folytathatja a mindennapi tevékenységét, dolgozhat, autót vezethet, mintha mi sem történt volna. A lézeres látásjavítás közel 90%-a ma már világszerte 2 lézeres, lebenyképzéses FemtoLasik eljárás.

A kezelés rövidlátás esetén 0 és -12,0 D között, távollátás esetén 0 és +5,0 D között végezhető.

Ha valakinek a dioptriája meghaladja a -12 D-t, akkor nagyfokú rövidlátásról beszélünk, amit nagyfokú rövidlátást megszüntető műtéttel tudunk korrigálni.
Ha valakinek a dioptriája meghaladja a +5 D-t, akkor nagyfokú távotásról beszélünk, amit nagyfokú távollátást megszüntető műtéttel tudunk korrigálni.

Nyugat-Európában 90% fölött van a FemtoLasik illetve CustomVue technikával végzett FemtoLasik kezelést választók száma és 10% alá csökkent a PRK kezelések száma.

A FemtoLasik eljárás során lehetőség van arra, hogy teljesen személyre szabottá tegyük a kezelést a CustomVue alkalmazásával.Ez egy minőségi ugrást jelent a FemtoLasik kezelésen belül, a világon ez a legfejlettebb technológia jelenleg, melyet Magyarországon csak a mi klinikánk alkalmaz.


A CustomVue a legkorszerűbb technológiákat magába foglaló, összehangolt rendszer, mely a hullámfront elemzés minden eddiginél pontosabb és alaposabb diagnosztikájával kezdődik, tökéletesen személyre szabott kezelési tervvel folytatódik és teljes mértékben hullámfront-vezérelt egyedi flying spot excimer lézerkezeléssel zárul.
Mindezeknek köszönhetően a CustomVue élesebb látást eredményez, „Szuper-Vizust” azaz tökéletes látás élményt nyújt a páciensnek.


A CustomVue előnyei a lebenyképzéses FemtoLasik eljárás során teljes mértékben érvényesülni tudnak, PRK esetén csak részben, ezért klinikánkon a CustomVue technológiát kizárólag FemtoLasik esetén alkalmazzuk.

CustomVue  -  a jövő technológiája a jelenben!

Miért ilyen népszerű a FemtoLasik kezelés?

 • Mindössze egyetlen napig tart csak a kellemetlenség, másnaptól nincs panasz, nincs fájdalomérzet.

 • Azonnal élesen lát a páciens és stabil marad a látásélessége már az első nap után.

 • Gyors a regenerálódás a lebenynek köszönhetően.

 • A kezelés után másnap már élesen látva, panasz nélkül dolgozhat a páciens, autót vezethet, végezheti a napi teendőit.

 • Kevesebb kontrollra, kevesebb szemcseppre van szükség (mint PRK esetén).

 • Ez a  legkorszerűbb technika ma a világon a lézeres látásjavításban. CustomVue technológia alkalmazására a FemtoLasik eljárás a legalkalmasabb.

Kinek ajánljuk a FemtoLasik kezelést?

 • Aki a legkorszerűbb, legújabb technikai előnyöket alkalmazó eljárást keresi.

 • Aki fájdalom nélküli lézeres látásjavítást szeretne.

 • Aki a kezelés után is fájdalom nélkül, gyors gyógyulásra vágyik.

 • Aki a kezelés utáni napon már stabil látásélességet akar.

 • Aki 1-2 nap után máris vissza kíván térni a munkájához, a megszokott tevékenységeihez.

 • Aki ritkábban és kevesebb alkalommal szeretne kontrollra jönni, rövidebb ideig tartó kezelés utáni betartandó szabályokat szeretne.

   

FemtoLasik kezelés menete

A kezelés két lépésből áll és két lézerrel történik:

1. fázis: Először a lézerhez kapcsolt számítógépes program megtervezi a páciens adottságainak megfelelő ideális védőlebenyt, ezután a speciális femtosecundumos lézerkészülék számítógépes irányítással elkészíti az egyénre szabott szaruhártyalebenyt a milliméter ezredrészének megfelelő pontossággal, majd a védőlebeny felhajtásra kerül.

 2. fázis: A flying spot excimer lézerkészülék a lebeny alatti szaruhártya területen rendkívüli pontossággal elvégzi a fénytörési hiba megszüntetését, korrigálja a dioptriát az egyéni kezelési terv szerint. Ezután a lebenyt visszasimítjuk a helyére.  Az egyedi tervezésnek, a számítógépes irányításnak és a lézer elképesztő pontosságának köszönhető, hogy a kezelés után a visszahajtott lebeny tökéletesen visszailleszkedik az eredeti helyére és rendkívül gyorsan, stabilan rögzül.
Ez a technika megóvja a szaruhártya legfelső rétegét, nem távolítjuk el (mint PRK esetén), ezért nincs szükség visszahámosodásra, nincs szükség védőkontaktlencsére és ezért lesz 1 nap alatt stabil a látásélesség és panaszmentes a páciens.

Nem kötjük be a szemet, rögtön a kezelés után érzékelhető a látásélesség javulás, mely másnapra már stabil lesz.


A kezelést egy kis pihenő követi, majd még egyszer ellenőrizzük a beavatkozás utáni állapotot. A pácienst részletesen tájékoztatjuk a kezelés utáni teendőkről és a kontroll vizsgálatokról, majd zárójelentésének átvétele után a lefoglalt szállásához kísérjük vagy kísérőjével otthonába távozhat. A pácienst másnap kontroll vizsgálatra várjuk.


A lézerkezelés nem jár semmilyen fájdalommal, azonban amikor elmúlik az érzéstelenítő szemcseppek hatása, fé
nyérzékenység, könnyezés, fájdalom és idegentest érzés előfordulhat a kezelés utáni 6 – 8 órában. Tilos a szemet dörzsölni, a kellemetlen érzés a szemcseppek és a fájdalomcsillapító hatására gyorsan enyhül, hamarosan megszűnik. A regenerálódás általában másnapra megtörténik, ezért a kezelés utáni napon általában már nincs akadálya az autóvezetésnek, munkavégzésnek, tanulásnak.

FemtoLasik kezelés utáni tudnivalók

FemtoLasik kezelés utáni időszakban a következőkre kell figyelni:

A lehető legjobb látásélesség eléréséhez és megtartásához páciensünk szabálykövető hozzáállására is szükség van, az alábbiak betartása rendkívül fontos a FemtoLasik kezelés után:

 • 1 hétig zuhanyozás közben sem mehet víz a szemébe

 • 4 hétig nem dörzsölheti meg a szemét

 • 1 hétig nem sminkelheti a szemét, a szem környékét ne krémezze

 • 4 hétig nem úszhat, ne menjen szaunába, gőzfürdőbe

 • 4 hétig nem lovagolhat

 • 1 hét után már kerékpározhat, futhat, aerobikozhat, de a szabadban viseljen napszemüveget

 • 8 hétig nem búvárkodhat

 • Kerülje a poros, dohányfüstös környezetet!

 • Feltétlenül jelenjen meg az előírt ellenőrző vizsgálatokon, még akkor is, ha panaszmentes! A kontroll vizsgálatok a kezelt pácienseink biztonságát szolgálják, figyelemmel kísérjük a gyógyulási folyamatot, az egyéni reakciókat és testre szabjuk a szemcseppekkel történő utókezelést a lehető legjobb látásélesség elérése érdekében.

 • Orvosaink utasítása szerint alkalmazza a felírt szemcseppeket!

 • A műtét után 2 - 3 hónapig szemcseppeket kell használni.

 • Kontrollvizsgálatra várjuk a kezelés után 1 nappal, 1 héttel, 1 hónappal, 3 hónappal és 6 hónappal klinikánkra vagy a budapesti rendelőnkbe.

 • Nagyon fontos, hogy a műtét után 3 hónapig óvni kell a szemet az UV sugaraktól, ezért szabadban tartózkodáskor 100%-os UV szűrős napszemüveg viselése szükséges télen is.

 • Szolárium használatát 6 hónapig kerülni kell, védőszemüvegben sem szabad szoláriumozni.

Lézerkezelési eljárások összehasonlítása

Röviden a lényeg

Sokféle fantázianéven említik a fénytörési hibákat megszüntető lézeres látásjavító kezeléseket az interneten, ezért nehéznek tűnik eligazodni közöttük.
Segítünk meglátni a lényeget:
Két fajta lézeres látásjavító eljárást alkalmaznak ma a világon:

 1. Lebenyképzéses, 2 lézeres kezelések:  FemtoLasik, IntraLasik (iLasik), Lasik
 2. Felszíni, 1 lézeres kezelések: PRK, cPRK, Lasek, Epi-Lasek

A PRK kezelést lézerközpontunkban általában csak akkor alkalmazzuk, ha a páciens a korszerűbb eljárásokra nem alkalmas.

A két kezelési technika alapvetően abban különbözik egymástól, hogy a szem legkülső részének, a szaruhártya felső rétegének a megőrzésével, a szaruhártya felszínében készített védőlebeny alatt történik a lézeres dioptria korrekció vagy a szaruhártya felszíni rétegének az eltávolításával.

Nézzük meg alaposabban

 1. Lebenyképzéses kezelések: FemtoLasik, IntraLasik, iLasik, Lasik. A lebenyes kezelések közötti különbség abban áll, hogy a szaruhártya saját anyagából képzett lebeny lézerrel készül vagy nem. Az első lebenyképzéses technika a Lasik volt, melynél egy „mikrokeratom” elnevezésű eszközzel készült a lebeny, ez sokkal pontatlanabb mint a lézer. Világszerte visszaszorulóban van ez a technika, klinikánkon nem alkalmazzuk ezt a kezelést. 
  FemtoLasik és IntraLasik, iLasik eljárás tulajdonképpen azonos, ez képviseli ma a világon a legkorszerűbb technikát, 2 lézeres kezelésnek is nevezik. Magyaroszágon általában a FemtoLasik elnevezést használják, klinikánkon is így nevezzük. FemtoLasik esetében lézer képzi a lebenyt, egyénre szabottan, rendkívüli pontossággal, számítógép által vezérelve. Klinikánkon egy világszínvonalon is csúcstechnikát képviselő femtosecundumos lézer készíti a lebenyt, melynek széle egy speciális peremkialakítási technikának köszönhetően tökéletesen visszailleszkedik az eredeti helyére és gyorsan regenerálódik a dioptria korrekció után. A lebenynek köszönhető, hogy a kezelés utáni napon már nincs fájdalomérzet, élesen lát a kliens, dolgozhat, autót vezethet, mintha mi sem történt volna. 
  FemtoLasik eljárás esetén pácienseink választhatják a legkorszerűbb, teljes mértékben személyre szabot CustomVue FemtoLasikkezelést, melyet hazánkban egyedülállóan csak a mi klinikánk végez. 
  A CustomVue FemtoLasik lézerkezelés is a fent leírt módon történik, de a CustomVue egy rendkívül komoly minőségi többletet épít be a teljes folyamatba már a vizsgálattól kezdve, az egyéni kezelési terven át, a lézerkezelés kivitelezéséig. 
  A CustomVue technológiával végzett FemtoLasik bizonyítottan élesebb látást eredményez, „Szuper-Vizust” nyújt a pácienseknek, azaz a tökéletes látás élményét.

 2. Felszíni kezelések: PRK, cPRK, Lasek, Epi-Lasek

A szaruhártya legfelső rétegének eltávolításával történik a kezelés minden felszíni technika esetében, a különbség az eltávolítás módjában rejlik. A szaruhártyát PRK esetén egy speciális eszközzel mechanikusan távolítják el, Lasek esetén pedig leoldják egy speciális anyaggal. A PRK technika a legelső, melyet több mint 30 évvel ezelőtt alkalmaztak először. Megbízható, biztonságos eljárás, de a FemtoLasik korszerűbb és több előnyt nyújt, ezért ma már népszerűbb a páciensek körében. A PRK most már körülbelül csak 10 %-át teszi ki a kezeléseknek világszerte. Akiknek valamiért nem alkalmas a szeme a FemtoLasik eljárásra, azoknak jellemzően a PRK kezelést el lehet végezni, így nem kell lemondaniuk a segédeszköz nélküli éleslátásról. PRK kezelés során a szaruhártyáról eltávolított résznek vissza kell hámosodnia, mely 2-3 nap alatt történik meg, ezalatt fájdalmat, könnyezést, idegentest érzést, kellemetlenséget érez a páciens.

Előnyök és hátrányok

Lebenyképzéses FemtoLasik kezelés előnyei:

 • másnaptól panaszmentes a páciens
 • a kezelés utáni naptól stabil az éleslátás
 • nem távolítjuk el a szaruhártya felső rétegét, hanem megőrizzük a lebeny formájában, ezért nincs szükség újra hámosodására
 • ez számít ma a világon a legkorszerűbb eljárásnak
 • CustomVue technikával is választható klinikánkon, mely minden eddiginél tökéletesebb látást, „Szuper-Vizust” nyújt                                               

Lebenyképzéses FemtoLasik kezelés hátrányai:

 • nem mindenki alkalmas erre a kezelésre
 • vékony szaruhártyával rendelkezőknél nem végezhető ez a technika

 Felszíni PRK kezelések előnyei:

 • vékony szaruhártya esetén is elvégezhető
 • kevesebb feltételnek kell megfelelni ehhez a kezeléshez az alkalmassági vizsgálaton                                                                                                                                                                                                                                                   

Felszíni PRK kezelések hátrányai:

 • a kezelés után 2-3 napig tart a szaruhártya újra hámosodása, ezalatt fájdalomérzet, fényérzékenység, idegentest érzet a szemben, könnyezés jellemző
 • a látásélesség hetekig ingadozó
 • a kezelés után 7 – 10 nap otthoni pihenés ajánlott
 • gyakrabban kell kontroll vizsgálatra visszajönni, mint FemtoLasik esetén
 • több szemcseppet kell használni és hosszabb ideig, mint FemtoLasik esetén
 • keloid hajlam esetén nem végezhető el
 • lassabb a regenerálódás a kezelés után és több kellemetlenséggel jár, mint FemtoLasik esetén
 • 6 hónapig szigorúan védeni kell a szemet az UV fénytől

Melyikkel fogok élesebben látni?

Sok éves nemzetközi tapasztalat és klinikai kutatási háttér alapján a FemtoLasik és a PRK összehasonlításakor a külföldi konferenciákon elhangzott előadások szerint:

 •  a FemtoLasik kezelés számos dioptria-tartományban bizonyítottan élesebb látást eredményez, mint a PRK
 •  a FemtoLasikkal elérhető eredmény (látásélesség) sokkal kiszámíthatóbb, tervezhetőbb, pontosabb, mint PRK esetén
 •  a szem számára kíméletesebb, kevésbé megterhelő a FemtoLasik, mint a PRK
 •  a páciens számára minimális kellemetlenséget jelent a FemtoLasik a PRK-val szemben, mert a lebenynek köszönhetően extra gyors a regenerálódás, nincs fájdalomérzet a kezelés után és másnapra stabil a látásélesség.

Mindezekkel összhangban a páciensek évről-évre egyre magasabb arányban, ma már több mint 90%-ban választják Nyugat-Európában a FemtoLasik kezelést PRK helyett. 
A technológiai fejlesztések a FemtoLasik eljárás tökéletesítésére és a lézerkezeléssel elérhető látásélesség további fokozására irányultak az elmúlt években. Ennek a törekvésnek az eredménye az a minőségi ugrás a FemtoLasik kezelésben, mely CustomVue néven vált ismertté a világ élvonalában. A CustomVue professzionális szintre emelte a FemtoLasik eljárást, mellyel végre megvalósult a teljes mértékben személyre szabott lézeres látásjavítás! Ennek köszönhetően a CustomVue technológiával minden eddiginél élesebb látást, „Szuper-Vizust” érhetünk el, mely a tökéletes látás élményét nyújtja. 
Magyarországon egyedül a mi lézerközpontunk rendelkezik a CustomVue kezeléshez szükséges technikai felszereltséggel, csak a mi pácienseink választhatják a legkorszerűbb CustomVue FemtoLasik kezelést.

Lézerkezelések elnevezései hazánkban

Alapvetően két fajta eljárás létezik ma a lézeres látásjavításban:

lebenyképzéses, 2 lézeres (pl. FemtoLasik) és 
felszíni, 1 lézeres (pl. PRK).

Ezen a két eljáráson belül léteznek különféle elnevezések hazánkban, amelyek valójában PRK vagy FemtoLasik eljárást jelentenek, mint például „Sasszemkezelés”, „Femto HD”, „hullámfront és topográfiás elemzés alapján” stb.
A CustomVue® elnevezés komoly minőségi többletet épít be a FemtoLasik kezelés teljes folyamatába már a vizsgálattól kezdve, az egyéni kezelési terven át, a lézerkezelés hullámfront -vezérelt kivitelezésével bezárólag.
Valódi értéktöbbletet ad, melyet nemzetközi tapasztalatok is igazolnak és bizonyítanak. Legutóbb 2015. szeptemberében Barcelonában a szemészkongresszuson (ESCRS) többek között Dr. Schallhorn osztotta meg tapasztalatait előadásaiban, mely szerint a CustomVue személyre szabott kezeléssel elérhető az úgynevezett 20/12 es, vagyis 166,66%-os „SZUPER VÍZUS”! 

Milyen élesen fogok látni a kezelés után?

A közel másfél órás alkalmassági vizsgálat során nagyon alaposan feltérképezzük a páciens szemét, pontosan meghatározzuk az elsődleges és a másodlagos fénytörési hibákat. Mindezek alapján elkészül az egyéni kezelési terv, melyben előre megmondjuk, hogy milyen látásélességet tudunk elérni a lézerkezeléssel PRK, FemtoLasik illetve a teljes mértékben személyre szabott legkorszerűbb CustomVue technikával végzett FemtoLasik kezelés esetén. Erre a kezelési eredményre garanciát vállalunk, páciensünknek a kezelés utáni stabil látásélessége ennyi lesz vagy akár ennél is jobb. Lézerkezelés után pácienseink élesebben látnak, mint előtte szemüveggel vagy kontaktlencsével valaha. Nem ritka a 100% fölötti látásélesség, sőt 125% vagy 150% is lehet a páciens egyéni optikai adottságaitól függően.

 

P92 IT Solutions Kft. Pronay-kastély Széchenyi 2020