Milyen fénytörési hibákat tudunk korrigálni lézerrel?

Az élesen látó szemben a fénysugarak a látóhártyára érkeznek. A szem optikai hibáit fénytörési hibának nevezzük, melyek miatt nem a látóhártyára vetülnek a fénysugarak.

1. Rövidlátás (myopia)

A rövidlátók közelre élesen látnak, de a távoli tárgyakat homályosan érzékelik, ezért homorú, mínusz dioptriás szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. Rövidlátó szem esetén a távoli dolgokról visszaverődő fény fókuszpontja a látóhártya előtt van, mert a szaruhártya görbülete az átlagosnál nagyobb, túlságosan domború vagy a szemgolyó tengelye túl hosszú. A lézerkezelés a szaruhártya görbületének csökkentésével szünteti meg a rövidlátást, így a fókuszpont az ideghártyára kerül és ettől kezdve mindig éles képet lát a szem.
A kezelési tartomány rövidlátóknál általában mínusz 1,0 D és mínusz 12,0 D közé esik. Az ennél magasabb dioptria érték esetén a nagyfokú rövidlátást megszüntető lencseműtétet ajánljuk, melyet klinikánkon nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosaink végeznek.

 2. Távollátás (hypermetropia)

A távollátók közelre és távolra egyaránt homályosan látnak, ezért domború, plusz dioptriás szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. Távollátó szem esetén a szaruhártya görbülete túl kicsi, felszíne túl lapos vagy a szemgolyó tengelye túl rövid, ezért a fénysugarak fókusza a látóhártya mögé esik. A lézeres kezelés a távollátást a szaruhártya görbületének növelésével korrigálja, így a fókuszpont a látóhártyára kerül és ettől kezdve mindig élesen lát a kezelt páciens.
A kezelési tartomány távollátóknál általában plusz 1,0 D és plusz 6,0 D közé esik. Az ennél magasabb dioptria érték esetén a nagyfokú távollátást megszüntető lencseműtétet ajánljuk, melyet klinikánkon nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosaink végeznek.

3. Asztigmia (belső szemtengelyferdülés)

A belső szemtengelyferdülés homályos látást eredményez a közeli és a távoli tárgyak esetében is, ezért „cylinderes” szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek az asztigmiások. Asztigmia esetén a szaruhártya alakja egy rögbi labdára hasonlít, melynek két fő görbülete van, az egyik domborúbb, a másik laposabb. Emiatt a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a látóhártyára, hanem különböző fókuszpontokban találkoznak.
A lézeres kezelés során egy görbület helyett két görbületet kezelünk egyidejűleg, ennek eredményeként a látóhártyán egy pontban gyűlnek össze a fénysugarak és ettől kezdve mindig éles képet lát a kezelt szem.
A kezelési tartomány asztigmia esetén általában mínusz 6,0 D és plusz 6,0 D közé esik.

4. Öregszeműség (presbyopia)

40 éves kor felett a szem alkalmazkodóképessége jelentősen csökken, ezt öregszeműségnek nevezzük, más néven presbyopiának. A szemlencse elveszíti rugalmasságát, a közeli vagy távoli tárgyak nézésekor a szem izmai a szem alakját nem tudják eléggé változtatni. Akinek közelre és távolra más-más dioptriájú szemüvegre van szüksége, vagy bifokális lencsét visel, annak az olvasószemüveg-lézerkezelés vagy a lencseműtét nyújthat megoldást.

P92 IT Solutions Kft. Pronay-kastély Széchenyi 2020