Lézeres látásjavítás

Az első látásjavító lézerkezelés több, mint 30 évvel ezelőtt történt, azóta több tízmillió ember választotta a lézeres látásjavítást világszerte szemüveg vagy kontaktlencse viselés helyett.

Miért ilyen népszerű a lézerkezelés?

 • biztonságos, megbízható, bevált eljárás világszerte
 • végleges megoldás, a látás nem romlik vissza
 • életminőség javulást nyújt, nem kell többé bajlódni szemüveggel, kontaktlencsével
 • 100% fölötti látásélesség is elérhető
 • élesebben láthat a lézerkezelés után, mint előtte szemüveggel vagy kontaktlencsével
 • megéri az árát, néhány év alatt megtérül, számoljunk együtt itt
 • néhány perces, fájdalommentes beavatkozás után egy életre szóló élménnyé válik az éleslátás
 • a kezeltek elégedettsége meggyőző és bátorító

 Prónay-kastély Szemészeti lézerközpont

Milyen fénytörési hibákat tudunk korrigálni lézerrel?

Az élesen látó szemben a fénysugarak a látóhártyára érkeznek. A szem optikai hibáit fénytörési hibának nevezzük, melyek miatt nem a látóhártyára vetülnek a fénysugarak.

1. Rövidlátás (myopia)

A rövidlátók közelre élesen látnak, de a távoli tárgyakat homályosan érzékelik, ezért homorú, mínusz dioptriás szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. Rövidlátó szem esetén a távoli dolgokról visszaverődő fény fókuszpontja a látóhártya előtt van, mert a szaruhártya görbülete az átlagosnál nagyobb, túlságosan domború vagy a szemgolyó tengelye túl hosszú. A lézerkezelés a szaruhártya görbületének csökkentésével szünteti meg a rövidlátást, így a fókuszpont az ideghártyára kerül és ettől kezdve mindig éles képet lát a szem.
A kezelési tartomány rövidlátóknál általában mínusz 1,0 D és mínusz 12,0 D közé esik. Az ennél magasabb dioptria érték esetén a nagyfokú rövidlátást megszüntető lencseműtétet ajánljuk, melyet klinikánkon nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosaink végeznek.

 2. Távollátás (hypermetropia)

A távollátók közelre és távolra egyaránt homályosan látnak, ezért domború, plusz dioptriás szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. Távollátó szem esetén a szaruhártya görbülete túl kicsi, felszíne túl lapos vagy a szemgolyó tengelye túl rövid, ezért a fénysugarak fókusza a látóhártya mögé esik. A lézeres kezelés a távollátást a szaruhártya görbületének növelésével korrigálja, így a fókuszpont a látóhártyára kerül és ettől kezdve mindig élesen lát a kezelt páciens.
A kezelési tartomány távollátóknál általában plusz 1,0 D és plusz 6,0 D közé esik. Az ennél magasabb dioptria érték esetén a nagyfokú távollátást megszüntető lencseműtétet ajánljuk, melyet klinikánkon nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosaink végeznek.

3. Asztigmia (belső szemtengelyferdülés)

A belső szemtengelyferdülés homályos látást eredményez a közeli és a távoli tárgyak esetében is, ezért „cylinderes” szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek az asztigmiások. Asztigmia esetén a szaruhártya alakja egy rögbi labdára hasonlít, melynek két fő görbülete van, az egyik domborúbb, a másik laposabb. Emiatt a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a látóhártyára, hanem különböző fókuszpontokban találkoznak.
A lézeres kezelés során egy görbület helyett két görbületet kezelünk egyidejűleg, ennek eredményeként a látóhártyán egy pontban gyűlnek össze a fénysugarak és ettől kezdve mindig éles képet lát a kezelt szem.
A kezelési tartomány asztigmia esetén általában mínusz 6,0 D és plusz 6,0 D közé esik.

4. Öregszeműség (presbyopia)

40 éves kor felett a szem alkalmazkodóképessége jelentősen csökken, ezt öregszeműségnek nevezzük, más néven presbyopiának. A szemlencse elveszíti rugalmasságát, a közeli vagy távoli tárgyak nézésekor a szem izmai a szem alakját nem tudják eléggé változtatni. Akinek közelre és távolra más-más dioptriájú szemüvegre van szüksége, vagy bifokális lencsét visel, annak az olvasószemüveg-lézerkezelés vagy a lencseműtét nyújthat megoldást.

Alkalmas vagyok a lézerkezelésekre?

A páciensek többsége alkalmas a lézeres látásjavító kezelések egyikére vagy mindkettőre (2 lézeres lebenyes FemtoLasik és 1 lézeres felszíni PRK), de ez csak az alapos vizsgálat alapján dönthető el. Az alkalmassági vizsgálat végén a szemész szakorvosunk részletesen ismerteti Önnel, hogy elvégezhető-e a lézerkezelés, vagy van-e olyan tényező, amely akadályozza vagy befolyásolni tudná a kezelés eredményét.

Van azonban néhány olyan ismérv, amelyek alapján már a szemvizsgálat előtt tudható, hogy a páciens nem alkalmas a lézerkezelésre.

Nem alkalmas a lézeres látásjavító kezelésre aki

 • 18 év alatti, mert a szem fénytörése még változhat általában 18-20 éves korig.
 • 65 év feletti, mert ettől az életkortól kezdve megnő a szembetegségek kockázata.
 • várandós vagy szoptatós kismama, mert a terhességgel és a szoptatással járó hormonális változások a szem fénytörését is megváltoztathatják. A szoptatás elhagyása után alkalmas lesz a lézerkezelésre.
 • +5,0D-nál vagy -12,0D-nál erősebb szemüveget visel. Számukra a lencseműtét nyújthat megoldást, melyet lézerközpontunkban szintén nagy tapasztalattal, a legkorszerűbb technikával végzünk.
 • Akinek 1,0 D-nál kisebb a fénytörési hibája.
 • pacemakerrel él, mert a lézerkészülékek mágneses tere megzavarhatja a pacemaker működését.
 • inzulinnal kezelt vagy nem stabil cukorbeteg.
 • kötőszövetet érintő autoimmun beteg.
 • folyamatosan romló fénytörési hibával küzd (megkezelhető lesz, ha már legalább fél-egy évig nem romlik a látásélessége)
 • egyéb szemészeti betegségben szenved pl. zöldhályog, szürkehályog stb.
 • olyan gyógyszereket/szereket szed, melyek befolyásolhatják a lézeres szemműtét eredményét (pl. a kábítószer is ide tartozik).
 • további kizáró okok lehetnek többek között: Chron betegség, Rosacea, Ekcéma, Pikkelysömör, bizonyos anyagcsere betegségek pl. pajzsmirigybetegség, keloid hajlam, hormonkezelés.
  Amennyiben a fentiek közül egyik sem igaz Önre, akkor valószínűleg alkalmas a lézeres látásjavításra, de biztosak csak az alkalmassági vizsgálat után lehetünk ebben.

Nézzük meg alaposan, alkalmas-e Ön a lézerkezelésre? Kérjen időpontot most az alkalmassági vizsgálatra!

 

Lézer berendezéseink

Prónay-kastély lézer berendezései

A lézerkezelések menete lépésről lépésre

Amennyiben a Prónay-kastély vendégszeretetét élvezi a kezelés utáni éjszaka -vagy akár több napig is- az előre lefoglalt szobában vagy lakosztályban, kísérőre csak akkor lesz szüksége, amikor hazatávozik tőlünk, tehát addig lehet egyedül is, ha úgy kívánja. 

Amennyiben a kezelés után nem marad a Prónay-kastély vendége, kérjük, kísérővel érkezzen, aki hazavezet Ön helyett. A lézerkezelés után nem biztonságos autót vezetni, mert nem elég stabil még a látásélesség.

Körülbelül 1,5 – 2 órát fog klinikánkon tölteni, ami magába foglalja az adatok ellenőrzését, a beleegyező nyilatkozat átolvasását és aláírását, a kezelés előtti ellenőrző szakorvosi vizsgálatot, a beavatkozás előkészítését, a műtőben végzett lézeres kezelést, a kezelés utáni rövid pihenést, a hazabocsátás előtti szakorvosi ellenőrzést, valamint a szükséges dokumentáció elkészítését, a másnapi kontroll időpontjának megbeszélését és a tanácsadást.

Gyakori kérdések

Vizsgálatról

Mennyibe kerül a vizsgálat?

A lézerkezelést megelőző alkalmassági szemvizsgálat (CustomVue®FemtoLasik, FemtoLasik, PRK vagy olvasószemüveg-lézerkezeléshez) 20.000 Ft, melyet a lézerkezelés árából levonunk.

 Meddig tart az alkalmassági vizsgálat? Fájni fog?

A vizsgálat körülbelül másfél-két órát vesz igénybe, teljesen fájdalmatlan, nem érez semmiféle kellemetlenséget. Az autóvezetést azonban semmiképpen nem ajánljuk a vizsgálat után.Vezethetek a vizsgálat után?

Nem, mert a vizsgálat során szemcseppekkel kitágítjuk a pupilláját, így szeme érzékennyé válik a fényre. Körülbelül másnap reggelig nem lát majd élesen közelre, esetenként távolra sem. Ezért semmiképpen nem ajánljuk az autóvezetést a vizsgálat után!
Javasoljuk, hogy hozzon magával napszemüveget, ez jelentősen csökkentheti a fényérzékenységet.

Amennyiben nem tud olyan kísérővel érkezni aki visszafelé vezet, foglaljon szállást a Prónay-kastélyban, hogy a vizsgálat után vendégül láthassuk ebben a varázslatos környezetben, egy séta a csodás parkban, egy kávé a barokk kastélyban…


A vizsgálat után mikor lehet legkorábban a lézerkezelésem?

A lézeres látásjavító kezelésre a vizsgálatot követően már be is jelentkezhet, de legkorábban csak a vizsgálat utáni második napon végezhetjük el a kezelést. A vizsgálat során történő pupillatágítás miatt van szükség erre a várakozásra.Meddig érvényes a vizsgálat eredménye?

A vizsgálat eredménye 3 hónapig érvényes, ennél hosszabb idő elteltével ismételt vizsgálatra van szükség a látásjavító lézerkezelés elvégzése előtt.

 

 

A vizsgálat előtt kell valamit tennem, figyeljek valamire?

Igen, nagyon fontos, hogy így készüljön a vizsgálatra:

 • A vizsgálat napján nyugodtan reggelizhet, ebédelhet, ahogyan szokott. Kifejezetten kérjük, ne érkezzen éhgyomorra! A táplálkozás nem befolyásolja a vizsgálat eredményét, de az alkoholfogyasztást mellőzze!

 • Vegye be a szokásos gyógyszereit, vitaminjait.

 • A vizsgálat körülbelül másfél órát vesz igénybe, melynek során szemcseppekkel kitágítjuk a pupillát, így szeme érzékennyé válik a fényre. Körülbelül másnap reggelig nem lát majd élesen közelre, esetenként távolra sem. Ezért semmiképpen nem ajánljuk az autóvezetést a vizsgálat után.
  Javasoljuk, hogy hozzon magával napszemüveget, ez jelentősen csökkentheti a fényérzékenységet.

 • Lágy kontaktlencsét a vizsgálat előtt 7 napig ne viseljen! Kemény lencsét a vizsgálat előtt legalább 6 hétig ne használjon! Ennek betartása nagyon fontos, mert jelentősen befolyásolhatja a vizsgálati értékeket!

 • A hölgyeket a smink mellőzésére kérjük.

 • Korábbi szemészeti és belgyógyászati orvosi dokumentációját kérjük, hozza magával!

 • Amennyiben orvosától vagy ismerősétől „ajánló kártyát” kapott, kérjük hozza magával!

 • Kérjük hozza magával TAJ kártyáját is.

 • A vizsgálat eredménye 3 hónapig érvényes. 3 hónap elteltével ismételt vizsgálatra van szükség a látásjavító lézerkezelés elvégzése előtt.Miből áll az alkalmassági vizsgálat?

 • Körülbelül másfél-két órát fog Lézerközpontunkban tölteni, ami magába foglalja a szükséges adatok felvételét, a részletes vizsgálatot, az orvosi konzultációt valamint a szükséges dokumentáció elkészítését.

 • Érkezését követően az adatfelvétel során kérjük majd az eddigi szemészeti, belgyógyászati (esetleg más fontos) eddigi leleteit, zárójelentéseit.

 • Megkérdezzük milyen gyógyszereket szed és milyen kezelés alatt áll, fennáll-e ismert betegség.

 • A vizsgálatok nem járnak semmiféle kellemetlenséggel, teljesen fájdalmatlanok.

 • A szakorvosi vizsgálat a jól ismert látásvizsgáló eszközök mellett speciális, kizárólag Lézerközpontunkban megtalálható korszerű berendezések segítségével történik. Az alkalmasság megállapítása mellett szemének általános egészségi állapotát is ellenőrizzük.

 • Szakorvosunk a következő fájdalmatlan vizsgálatokat végzi el annak megállapítására, hogy Ön alkalmas-e a lézeres beavatkozásra:
  - Látásélesség vizsgálat
  - Szaruhártya feltérképezése
  - Hullámfront elemzés – aberrometria
  - Pupilla átmérő vizsgálata
  - Szaruhártya vastagság mérés
  - Szemnyomás mérés
  - Szaruhártya vizsgálata
  - Szemfenéki vizsgálatAki a vizsgálat szerint alkalmas a lézerkezelésre, az választhat, hogy PRK vagy FemtoLasik kezelése legyen?

Igen, aki a vizsgálat alapján PRK és FemtoLasik kezelésre is alkalmas, az választhat kedve szerint.

A páciensek többsége alkalmas a lézeres látásjavító kezelések egyikére vagy mindkettőre (2 lézeres lebenyes FemtoLasik és 1 lézeres felszíni PRK), de ez csak az alapos szemvizsgálat alapján dönthető el. Van olyan, akinek a szeme PRK kezelésre alkalmas, de FemtoLasikra nem, mert például nem elég vastag a szaruhártyája a lebenyes kezeléshez. Ritkább az az eset, amikor FemtoLasikra alkalmas a páciens, de PRK-ra nem.

Az alkalmassági vizsgálat végén az eredmények ismeretében a szemész szakorvosunk részletesen megbeszéli Önnel, hogy elvégezhető-e a lézerkezelés mindkét technikával vagy csak az egyikkel, illetve van-e olyan tényező, amely akadályozza vagy befolyásolni tudná a kezelés eredményét. Megmondja és meg is mutatja milyen élesen lát majd a kezelés után, milyen látásélesség elérésére vállalunk orvosi garanciát az Ön esetében. A konzultáció során bátran tegye fel kérdéseit!

Nézzük meg alaposan, alkalmas-e Ön a lézerkezelésre? Kérjen időpontot most az alkalmassági vizsgálatra!Ki nem alkalmas a lézerkezelésre?

Van néhány olyan tényező, amelyek alapján szemvizsgálat nélkül is tudható, hogy a páciens nem alkalmas a lézerkezelésre.

Nem alkalmas a lézeres látásjavító kezelésre aki

 • 18 év alatti, mert a szem fénytörése még változhat általában 18-20 éves korig.

 • 65 év feletti, mert ettől az életkortól kezdve megnő a szembetegségek kockázata.

 • várandós vagy szoptatós kismama, mert a terhességgel és a szoptatással járó hormonális változások a szem fénytörését is megváltoztathatják. A szoptatás elhagyása után alkalmas lesz a lézerkezelésre.

 • +6,0D-nál vagy -12,0D-nál erősebb szemüveget visel. Számukra a lencseműtét nyújthat megoldást.

 • pacemakerrel él, mert a lézerkészülékek mágneses tere megzavarhatja a pacemaker működését.

 • inzulinnal kezelt vagy nem stabil cukorbeteg.

 • kötőszövetet érintő autoimmun beteg.

 • folyamatosan romló fénytörési hibával küzd (megkezelhető lesz, ha már legalább fél-egy évig nem romlik a látásélessége).

 • egyéb szemészeti betegségben szenved pl. zöldhályog, szürkehályog stb.

 • olyan gyógyszereket/szereket szed, melyek befolyásolhatják a lézeres szemműtét eredményét (pl. a kábítószer is ide tartozik)

Amennyiben a fentiek közül egyik sem igaz Önre, akkor valószínűleg alkalmas a lézeres látásjavításra, de biztosak csak az alkalmassági vizsgálat után lehetünk ebben.

Nézzük meg alaposan, alkalmas-e Ön a lézerkezelésre? Kérjen időpontot most az alkalmassági vizsgálatre!Lézerkezelésről

Lehet egyszerre kezelni a két szemet?

Igen, rögtön egymás után, egy alkalommal kezeljük a két szemet. Nagyon ritkán fordul elő, hogy az alkalmassági vizsgálat alapján a szakorvos a két szem külön időpontban történő kezelését javasolja vagy a páciens kéri ezt.Fájdalmas a lézeres kezelés?

Nem, semmiféle fájdalmat nem érez a páciens a lézerkezelés alatt, mert előtte szemcseppekkel érzéstelenítjük a szemet az 1 lézeres felszíni PRK és a 2 lézeres lebenyes FemtoLasik eljárás esetén is.

FemtoLasik kezelés után sem jellemző fájdalom, legfeljebb 1 napig érezhet apró kellemetlenséget, fényérzékenységet.
PRK kezelést követően azonban az átformált szaruhártyának újra kell hámosodnia, ez általában 3 napig tart. Ebben az időszakban a szem erősen fényérzékeny, olyan érzés jelentkezik, mintha idegentest (pl. homok vagy szempilla) lenne a szemben, könnyezés jellemző. Egyéni érzékenységtől függően a páciensek ezt enyhe kellemetlenségként, de akár fájdalomként is megélhetik. Fájdalomcsillapító tablettákat és hámosodást elősegítő szemcseppeket alkalmazunk ebben a 3 napban a panaszok enyhítésére.Melyik kezelést válasszam?

Sokszor kérdezik ezt tőlünk a pácienseink. Akiknek a vizsgálat alapján a szemük alkalmas mindkét eljárásra, azokkal a szemorvosaink részletesen megbeszélik minkét kezelés fajta előnyeit és hátrányait, hogy a pácienseink könnyebben el tudják dönteni, melyik az igényeiknek legmegfelelőbb technika. 
Tapasztalataink azt mutatják, hogy akik alkalmasak a FemtoLasik és a PRK kezelésre is, azoknak döntő többsége FemtoLasik kezelésre jelentkezik. A FemtoLasik kezelést választó pácienseink jellemzően CustomVue lézerkezelést kérnek, mely Magyarországon egyedül csak nálunk érhető el.

 

Melyik kezeléssel fogok élesebben látni?

Sok éves nemzetközi tapasztalat és klinikai kutatási háttér alapján a FemtoLasik és a PRK összehasonlításakor a külföldi konferenciákon elhangzott előadások szerint:

 •    a FemtoLasik kezelés számos dioptria-tartományban bizonyítottan élesebb látást eredményez, mint a PRK
 •    a FemtoLasikkal elérhető eredmény (látásélesség) sokkal kiszámíthatóbb, tervezhetőbb, pontosabb, mint PRK esetén
 •    a szem számára kíméletesebb, kevésbé megterhelő a FemtoLasik, mint a PRK
 •    a páciens számára minimális kellemetlenséget jelent a FemtoLasik a PRK-val szemben, mert a lebenynek köszönhetően extra gyors a regenerálódás, nincs fájdalomérzet a kezelés után és másnapra stabil a látásélesség.

Mindezekkel összhangban a páciensek évről-évre egyre magasabb arányban, ma már több mint 90%-ban választják Nyugat-Európában a FemtoLasik kezelést PRK helyett. 
A technológiai fejlesztések a FemtoLasik eljárás tökéletesítésére és a lézerkezeléssel elérhető látásélesség további fokozására irányultak az elmúlt években. Ennek a törekvésnek az eredménye az a minőségi ugrás a FemtoLasik kezelésben, mely CustomVue néven vált ismertté a világ élvonalában. A CustomVue professzionális szintre emelte a FemtoLasik eljárást, mellyel végre megvalósult a teljes mértékben személyre szabott lézeres látásjavítás! Ennek köszönhetően a CustomVue technológiával minden eddiginél élesebb látást, „Szuper-Vizust” érhetünk el, mely a tökéletes látás élményét nyújtja. 
Magyarországon egyedül a mi lézerközpontunk rendelkezik a CustomVue kezeléshez szükséges technikai felszereltséggel, csak a mi pácienseink választhatják a legkorszerűbb CustomVue FemtoLasik kezelést.

 

Milyen élesen fogok látni a kezelés után?

A közel másfél órás alkalmassági vizsgálat során nagyon alaposan feltérképezzük a páciens szemét, pontosan meghatározzuk az elsődleges és a másodlagos fénytörési hibákat.
Mindezek alapján elkészítjük az egyéni kezelési tervet, melyben pontosan megmondjuk, hogy milyen látásélességet tudunk elérni a lézerkezeléssel, függetlenül attól, hogy IntraLasik vagy PRK technikával történik majd a kezelés. Erre a kezelési eredményre garanciát vállalunk, páciensünknek a kezelés utáni stabil látásélessége ennyi lesz vagy akár ennél is jobb. Lézerkezelés után a pácienseink jelentős része élesebben lát, mint előtte szemüveggel vagy kontaktlencsével valaha. Nem ritka a 100% fölötti látásélesség, sőt 125% vagy 150% is lehet a páciens egyéni optikai adottságaitól függően.

 

CustomVue technológiát választhatom PRK és FemtoLasik esetén is?

A CustomVue technológiát csak FemtoLasik eljárás esetén alkalmazzuk, mert a lebenyképzéses technika tudja csak megfelelően biztosítani a teljes mértékben egyénre szabott kezelés előnyeinek akadálytalan érvényesülését a kezelés és a gyógyulás folyamatában. PRK esetén a kezelés utáni hámosodás és az egyéni reakció ronthatna a CustomVue technológiával elérhető maximális látásélességen, PRK esetén nem biztosított a CustomVue előnyének teljes mértékű érvényesülése.Mikor fogok élesen látni?

A lézerkezelés után azonnal érezni fogja a látásjavulást, FemtoLasik és PRK esetén is.
FemtoLasik kezelésnél általában már másnap teljesen stabil a látásélesség. A kezelés utáni napon az első kontrollról gyakran már a páciens vezeti haza az autót.
PRK kezelés esetén általában csak 1-4 hét után válik teljesen stabillá a látásélesség. Ez alatt az idő alatt is élesebben lát már a páciens, de a látásélesség
még ingadozó lehet, fokozatosan alakul ki a stabil látásélesség.Mikor dolgozhatok újra a lézerkezelés után?

FemtoLasik kezelés után akár már 1 - 2 nap múlva ismét dolgozhat.
PRK
 kezelés után általában 7 - 10 napot ajánlott otthon tölteni, mielőtt újra munkába áll. Ez több dologtól is függ: milyen típusú munkát végez, milyen gyorsan áll helyre a stabil látásélessége, kell-e monitort használnia, hány dioptriát kezeltünk, poros vagy füstös munkahelyen dolgozik-e stb.Mire kell figyelnem a lézerkezelés után?

FemtoLasik kezelés utáni időszakban a következőkre kell figyelni:

A lehető legjobb látásélesség eléréséhez és megtartásához páciensünk szabálykövető hozzáállására is szükség van, az alábbiak betartása rendkívül fontos a FemtoLasik kezelés után:

 • 4 hétig zuhanyozás közben sem mehet víz a szemébe.

 • 4 hétig nem dörzsölheti meg a szemét.

 • 1 hétig nem sminkelheti a szemét, a szem környékét ne krémezze.

 • 4 hétig nem úszhat, ne menjen szaunába, gőzfürdőbe.

 • 4 hétig nem lovagolhat.

 • 1 hét után már kerékpározhat, futhat, aerobikozhat, de a szabadban viseljen napszemüveget.

 • 8 hétig nem búvárkodhat.

 • Kerülje a poros, dohányfüstös környezetet és mellőzze a dohányzást!

 • Feltétlenül jelenjen meg az előírt ellenőrző vizsgálatokon, még akkor is, ha panaszmentes! A kontroll vizsgálatok a kezelt pácienseink biztonságát szolgálják, figyelemmel kísérjük a gyógyulási folyamatot, az egyéni reakciókat és testre szabjuk a szemcseppekkel történő utókezelést a lehető legjobb látásélesség elérése érdekében.

 • Orvosaink utasítása szerint alkalmazza a felírt szemcseppeket!

 • A műtét után 2 - 3 hónapig szemcseppeket kell használni.

 • Kontrollvizsgálatra várjuk a kezelés után 1 nappal, 1 héttel, 1 hónappal és 6 hónappal klinikánkra vagy a budapesti magánrendelőnkbe.

 • Nagyon fontos, hogy a műtét után 3 hónapig óvni kell a szemet az UV sugaraktól, ezért szabadban tartózkodáskor 100%-os UV szűrős napszemüveg viselése szükséges.

 • Szolárium használatát 3 hónapig kerülni kell, védőszemüvegben sem szabad szoláriumozni.PRK kezelés utáni időszakban a következőkre kell figyelni:

 • 1 hétig nem sminkelheti a szemét.

 • 4 hétig nem úszhat, ne menjen szaunába, gőzfürdőbe.

 • 2 hétig nem dörzsölheti meg a szemét.

 • 1 hétig ne menjen víz a szemébe.

 • Kerülje a poros, dohányfüstös környezetet és mellőzze a dohányzást!

 • Feltétlenül jelenjen meg az előírt ellenőrző vizsgálatokon, még akkor is, ha panaszmentes! A kontroll vizsgálatok a kezelt pácienseink biztonságát szolgálják, figyelemmel kísérjük a gyógyulási folyamatot, az egyéni reakciókat és testre szabjuk a szemcseppekkel történő utókezelést a lehető legjobb stabil látásélesség elérése érdekében.

 • Orvosaink utasítása szerint alkalmazza a felírt szemcseppeket!

 • A műtét után legalább 6 hónapig szemcseppeket kell használni és havonta kontrollvizsgálatra kell jönni lézerközpontunkba vagy a budapesti magánrendelőnkbe.

 • Nagyon fontos, hogy a műtét után 6 hónapig óvni kell a szemet az UV sugaraktól, ezért szabadban tartózkodáskor 100%-os UV szűrős napszemüveg viselése szükséges.

 • Szolárium használatát 6 hónapig kerülni kell, védőszemüvegben sem szabad szoláriumozni.Mennyi ideig kell az UV fénytől védenem a szemem?

FemtoLasik kezelés után 3 hónapig, felszíni PRK kezelés után 6 hónapig kell védeni a szemet az UV fénytől. 100%-os UV szűrős napszemüveget kell viselnie a páciensnek a szabadban napsütéses időben, télen is. A szolárium védőszemüvegben sem használható a fenti időszakban.Látszani fog a szememen a lézerkezelés nyoma?

Nem, a kezelésnek nincs semmilyen szemmel látható nyoma. A lézerkezelés után egy évvel még a szemorvos a vizsgálóeszközökkel is alig látja a beavatkozás nyomát.

 

 

Hogyan történik a lézeres kezelés?

A flying spot excimer lézer a szaruhártya finom átformálásával néhány másodperc alatt megszünteti a szem fénytörési hibáit, azaz a rövidlátást, távollátást és az asztigmiát. A lézerrel kezelt szem ettől kezdve mindig éles képet lát.Miért gyorsabb a gyógyulás a 2 lézeres, lebenyes FemtoLasikkal?

FemtoLasik kezelés ma a legkorszerűbb technika világszerte, a speciális lebenykészítésnek köszönhetően. Klinikánkon egy világszínvonalon is csúcstechnológiát képviselő femtosecundumos lézer készíti rendkívüli pontossággal az egyénre szabott lebenyt, melynek széle egy speciális peremkialakítási technikának köszönhetően tökéletesen visszailleszkedik az eredeti helyére és gyorsan regenerálódik a dioptria korrekció után.
A lebenynek
köszönhető, hogy a kezelés utáni napon már nincs fájdalomérzet, élesen lát a páciens, dolgozhat, autót vezethet, mintha mi sem történt volna.

PRK kezelés esetén sokkal hosszabb a gyógyulási idő, mert nincs lebenyképzés, a szaruhártyának vissza kell hámosodnia, a stabil látásélesség kialakulása 1-4 hétig is eltarthat.Végleges a lézerkezeléssel elért eredmény?

Igen, a lézerrel elért látásjavulás végleges, a kezelés tökéletesen korrigálja a fénytörési hibát, a látás nem romlik vissza, az eredmény egy életre szól. Ebben fontos szerepe van az utógondozást jelentő kontroll vizsgálatoknak és páciensünk szabálykövető magatartásának, az előírások betartásának a kezelés utáni időszakban.


Mennyire biztonságos a lézerkezelés?

A biztonságos lézerkezelés alappillére a csúcstechnológia és a tapasztalat. Klinikánkon mindkettő megfelel a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak: a legkorszerűbb, csúcstechnológiás lézerberendezéseket alkalmazzuk, kezelő orvosaink több tízezer lézerkezelés tapasztalatának birtokában végzik a lézeres korrekciót.

 

A „Sasszemkezelés” valami más mint a PRK és a FemtoLasik?

Alapvetően két fajta eljárás létezik ma a lézeres látásjavításban:

 • lebenyképzéses, 2 lézeres (pl. FemtoLasik)
 • felszíni, 1 lézeres (pl. PRK).


Ezen a két eljáráson belül léteznek különféle elnevezések hazánkban, amelyek valójában PRK vagy FemtoLasik eljárást jelentenek, mint például „Sasszemkezelés”, „Femto HD”, „hullámfront és topográfiás elemzés alapján” stb.
A CustomVue elnevezés komoly minőségi többletet épít be a FemtoLasik kezelés teljes folyamatba már a vizsgálattól kezdve, az egyéni kezelési terven át, a lézerkezelés hullámfront -vezérelt kivitelezésével bezárólag.
Valódi értéktöbbletet ad, melyet nemzetközi tapasztalatok is igazolnak és bizonyítanak. Legutóbb 2015. szeptemberében Barcelonában a szemészkongresszuson (ESCRS) többek között Dr. Schallhorn osztotta meg tapasztalatait előadásaiban, mely szerint a CustomVue személyre szabott kezeléssel elérhető az úgynevezett 20/12 es, vagyis 166,66%-os „SZUPER VÍZUS”!
Ennél még kimagaslóbb eredményekről is beszámoltak a szakemberek ezzel a világon jelenleg legkorszerűbbnek tartott technológiával, melyet Magyarországon egyedülállóan csak a mi klinikánkon választhatnak a páciensek.

 

Szülhetek a műtét után természetes úton?

Igen, látásjavító lézerkezelés nem befolyásolja a szülés módját. 1 lézeres felszíni PRK és 2 lézeres lebenyes FemtoLasik kezelés után sincs akadálya a természetes szülésnek. Szemészeti szempontból csak bizonyos szemfenéki elváltozások esetén nem javasolt a spontán szülés, akár lézerkezeltek voltunk korábban, akár nem. A korral változhat a szemfenék állapota. Ezt a kismamáknak érdemes ellenőriztetni a terhesség 34. és 36. hete között.

 

A gyermekvállalás után mikor legyen a lézerkezelésem?

A szülés után, a szoptatás befejezése után 3 hónappal lehet legkorábban alkalmassági vizsgálatra bejelentkezni ahhoz, hogy pontos szemészeti eredményeket kapjunk a hormonális változásokat követően. Ezt követően kerülhet sor a lézerkezelésre.A lézerrel kezelteknek olvasó szemüvegre sem lesz szükségük?

Távolra nem lesz szükség szemüvegre (kezelendő dioptriától függően), de 40 éves kor fölött a lézerkezeltek szeme sem marad rugalmas. A szemlencse veszít a rugalmasságából, kialakul a presbyopia, az öregszeműség, mely egy természetes folyamat. Emiatt 40-45 éves kora fölött mindenkinek szüksége lesz olvasó szemüvegre, a lézerkezelés sajnos nem tudja megelőzni ezt.

Ma már az olvasószemüveg korrigálására is létezik speciális lézerkezelés a 40 év felettiek számára, melyet klinikánkon is alkalmazunk.Lehetnek-e szövődményei a lézerkezelésnek?

Minden orvosi beavatkozásnak van kockázata, előfordulhat nem kívánt következmény, szövődmény. A lézeres látásjavítás esetében a szövödmény előfordulása rendkívül ritka. A statisztikák szerint egy hétköznapi aszpirin bevétele veszélyesebb lehet a lézeres látásjavító kezelésnél.

A páciens együttműködése és szabálykövető hozzáállása rendkívül fontos a szövődménymentesség érdekében!

Az eddig világszerte elvégzett több millió lézerkezelés tapasztalata alapján az alábbi szövődményformák fordultak elő elenyésző számban, ezrelékes nagyságrendben:

 • Elsősorban igen magas dioptriaszámok kezelésekor a szaruhártyában átmenetileg jelentkezhet homály, mely az esetek többségében a páciens számára nem is észlelhető, csupán a szemészeti vizsgálat során látható réslámpával.
 • A szaruhártya fertőződésének megelőzésére szemcseppet alkalmazunk, pácienseink figyelmét pedig felhívjuk az előírások szigorú betartására. Ilyen jellegű szövődmény klinikánkon nem fordult elő.
 • Előfordulhat átmenetileg a szaruhártya hámosodásának időbeni elhúzódása, este a fények körül fényudvar észlelése, kettős kontúr látása.

Valamennyi szövődmény megszüntethető vagy jelentősen mérsékelhető szemcseppek használatával, amit a kontrollvizsgálatokon megbeszélünk a pácienssel.
Az előre egyeztetett időpontban a kontrollokon való megjelenéssel és a szemcseppek előírás szerinti használatával pácienseink megelőzhetik általában a fent említett szövődményeket.

 

Kontrollról

Külföldi munkám miatt ugye nem gond, ha néhány kontrollvizsgálatot kihagyok?

De igen, ez komoly gond lehet! Az utógondozás, a kontroll vizsgálatok kezelt páciensünk érdekét és biztonságát szolgálják, hogy az elért látásjavulás végleges maradjon. Ezért fontos, hogy a kapott utasításokat, javaslatokat tartsa be, jelenjen meg az előírt ellenőrzéseken, így orvosaink figyelemmel tudják kísérni a gyógyulás folyamatát és rendszeresen ellenőrzik látását.
Lézerközpontunkba vagy akár budapesti magánrendelőnkbe is jöhet kontrollra, de külföldön is vannak lézerközpontok, ahová mehet kontrollra.

Az orvosi garancia akkor érvényes, ha a páciens maradéktalanul eleget tesz a kötelezettségeinek, azaz megjelenik az előírt kontroll vizsgálatokon, időben és megfelelő adagolásban használja a számára felírt szemcseppeket, szemét védi az UV fénytől és betartja az utasításokat. Amennyiben ezeket elmulasztja, a garancia érvényét veszti.Meddig kell kontrollra járnom?

Az első ellenőrző vizsgálatra a kezelést követő napon kerül sor, az utolsóra 6 hónap múlva várjuk. A lézeres látásjavító beavatkozásnak semmilyen látható nyoma nem marad a szemen.
A kezelés után 6 hónappal teljesen gyógyultnak tekinthető a páciens, mintha misem történt volna, nap mint nap élvezheti a segédeszköz nélküli éleslátás örömét és korlátlan szabadságát.Milyen gyakran vannak kontrollok?

Kontrollvizsgálatok gyakorisága 1 lézeres felszíni PRK kezelés után:

 • 1. napos, 3. napos (kizárólag lézerközpontunkban végezhető el)

 • 1. hetes

 • 1. hónap, 2. hónap, 3. hónap, 4. hónap, 5. hónap, 6 hónap, 12. hónap a kezelés időpontjától számítva

Kontrollvizsgálatok időpontja 2 lézeres lebenyes FemtoLasik kezelés után:

 • 1. napos (kizárólag lézerközpontunkban végezhető el)

 • 1. hetes

 • 1. hónap, 3. hónap, 6 hónap a kezelés időpontjától számítva

Kontrollvizsgálatok olvasószemüveg-kezelés után:

 • 1. napos (kizárólag lézerközpontunkban végezhető el)

 • 1. hetes

 • 1. hónap, 3. hónap, 6 hónap a kezelés időpontjától számítvaTávol lakom a lézerközponttól, máshová is mehetek kontrollra?

Igen, klinikánkon kívül budapesti magánrendelőnkben is várjuk kontrollvizsgálatra. Csupán az első kontrollnak, a kezelés utáni napon szükséges a klinikánkon történnie.

 

P92 IT Solutions Kft. Pronay-kastély Széchenyi 2020